Netflix gooit al even eigen filmproducties op zijn streamingplatform, maar indrukwekkend waren die vaak niet. Daar komt dit najaar mogelijk verandering in. De Amerikaanse bingeboer pakt de komende maanden namelijk uit met de nieuwste films van een resem klinkende Hollywoodcineasten. Hieronder de titels die ons doen stuiptrekken van enthousiasme.

The Land of Steady Habits

Op Netflix vanaf: 14 september

Het is alweer vijf jaar geleden dat Nicole Holofcener nog eens een film maakte. Terugkeren doet de Enough Said-regisseuse met een tragikomisch portret van een man, Anders Hill, die ontslag neemt en zijn vrouw verlaat om zijn leven een nieuwe wending te geven. Guess what? Die drastische beslissingen blijken niet het gewenste effect te hebben. De hoofdrol is voor Ben Mendelsohn, die met zijn droevige kijkers geknipt is om een zielepoot van middelbare leeftijd te spelen.

Hold the Dark

Op Netflix vanaf: 28 september

Regisseur Jeremy Saulnier deelt graag een filmische kopstoot uit. Dat werd maar al te duidelijk met Blue Ruin en Green Room. Geen wraakzuchtige outsiders of gewelddadige neonazi’s ditmaal, maar wel een roedel bloeddorstige wolven. Het is aan Jeffrey Wright om een zesjarige jongen op te sporen in de wildernis van Alaska terwijl er hongerige viervoeters op de loer liggen. Ook Alexander Skarsgård, Riley Keough en James Badge Dale maken deel uit van de cast van deze stevige thriller.

Apostle

Op Netflix vanaf: 12 oktober

We schrijven 1905. Thomas Richardson (Dan Stevens) reist naar een afgelegen eilandje om zijn ontvoerde zus te redden uit de klauwen van een sekte. Een ding staat vast: Richardson is geen man die je kwaad wil krijgen. Gareth Evans stond achter de camera van deze historische thriller, een filmmaker die de afgelopen jaren actiefans op hun wenken bediende met de de bikkelharde knokfestijnen The Raid en The Raid 2. Apostle wordt dus hoogstwaarschijnlijk ook een stevige stomp in de maag.

22 July

Op Netflix vanaf: 19 oktober

Op 22 juli 2011 vermoordde terrorist Anders Breivik 77 mensen op het Noorse eilandje Utøya. De bloederige waanzin haalde het wereldnieuws en maakt onlosmakelijk deel uit van ons collectief geheugen. Paul Greengrass doet met deze film een poging om de feiten tot cinema te kneden. Hoe precies? Door het verhaal vanuit de standpunten van de overlevenden, Deense politici en advocaten te vertellen. Met United 93 en Bloody Sunday bewees Greengrass eerder al dat hij straffe dingen kan doen met historische gruwel.

The Other Side of the Wind

Op Netflix vanaf: 2 november

De laatste film van Citizen Kane-genie Orson Welles! Wacht, is die niet al meer dan 30 jaar dood? Inderdaad. Al die tijd lag het beeldmateriaal van zijn laatste wapenfeit stof te vergaren, tot Netflix en een bende van Welles’ trouwste vrienden en medewerkers besloten om de prent af te maken. Oh ironie, de film focust op een regisseur op leeftijd die zijn laatste werk probeert af te maken. Verwacht je maar aan een bijzondere en eigenzinnige brok cinema.

The Ballad of Buster Scruggs

Op Netflix vanaf: 16 november

Jup, zelfs Joel en Ethan Coen kruipen achter de camera voor Netflix. De broers wagen zich met deze film nog eens aan het westerngenre. Deze keer doen ze zes aparte verhalen uit de doeken, met het titelpersonage als de lijm die ze met elkaar verbindt. De eerste reacties vanop het Filmfestival van Venetië waren niet laaiend enthousiast, maar een nieuwe Coen-film blijft altijd een feest!

Roma

Op Netflix vanaf: 14 december

Heeft Netflix met Roma zijn eerste echte meesterwerk beet? De kans bestaat als we de lofzangen voor de nieuwste van Children of Men-filmer Alfonso Cuarón mogen geloven. De Mexicaan maakte met Roma een intiem zwart-witportret van een middenklassefamilie tijdens de jaren zeventig in Mexico City. Oogverblindend, teder, indrukwekkend en meesterlijk zijn maar enkele labels die de critici in Venetië op deze film kleefden. Benieuwd!