Zingende beren met tentakels en een bende vuilgebekte vrouwen

Met Cinewrapp 2017 stellen we dé ultieme filmlijst van het afgelopen jaar samen. Hoe? Met de hulp van al onze lezers en gebruikers. Jij dus! En je kan er nog prachtige prijzen mee winnen ook! Terwijl je ondertussen naarstig door klikt naar deze actie (hier zo!), vroegen we de vrijwilligers bij Cinemapp naar hun top 10 van 2017. Vandaag aan de beurt: Simon Hendrickx 

De Cinewrapp van Simon Hendrickx

©Charlotte Wollaert

Van jongs af keek ik reikhalzend uit naar de woensdageditie van De Standaard. De nieuwe films kregen dan een recensie én een aantal sterren. Ik was nog jong, dus de volledige artikels lezen deed ik nog niet. Maar de sterretjes bleven toch gemakkelijk hangen. Sindsdien is de bal aan het rollen gegaan. Ik begon wél ook de artikels te lezen, en ging ik vaker naar de film met mijn familie. Om zo uiteindelijk op eigen houtje naar de film te gaan. Filmbezoeken waren en zijn nog steeds leuk, maar toch was er een hunkering naar meer. Ik wilde mijn mening over films kwijt aan de rest van de wereld. Die drang bracht me tot bij Cinemapp. En kijk, een dik half jaar later ben ik mijn brein aan het breken over welke films ik het meest memorabel vond van 2017.

Mijn top films van 2017 

1. La La Land2. Paddington 23. Arrival4. Get Out5. Girls Trip6. Moonlight7. 20th Century Women8. Dunkirk9. Mother!10. Good Time

Waarom La La Land

De Cinewrapp van Simon Hendrickx

Ongeziene chemie tussen Emma Stone en Ryan Gosling in La La Land

Musicals en ik zijn geen goede match. Telkens ze beginnen te zingen krijg ik klamme handen, voel ik de plaatsvervangende schaamte opkomen en wil ik niets liever dan dat deel van de film doorspoelen. Het is me altijd net iets té geforceerd. La La Land was anders. Een musical in handen van Whiplash regisseur Damien Chazelle? Emma Stone én Ryan Gosling? Het musical gegeven werd naar de achterkant van mijn hoofd verdreven en in de plaats kwam de zin om hem te zien. In tegenstelling tot wat met andere films die highly anticipated zijn (zie onderaan), viel deze allesbehalve tegen. Ik stak de grens over naar Nederland om hem daar te gaan zien want in België kwam hij pas later uit. om hem een maand later in België nogmaals in de filmzaal te gaan zien. De muziek, de acteurs, de sfeer, alles is zo in sync dat niet meteen verliefd worden op La La Land bijna onmogelijk is. 

Waarom Paddington 2

De Cinewrapp van Simon Hendrickx

De vriendelijkste beer ter wereld keert terug naar het witte doek

Even twijfelde ik om deze film zo hoog in mijn top 10 te zetten. Maar toen ik terugdacht aan het plezier dat ik in de filmzaal beleefde, is deze tweede plaats meer dan verdiend. Het was even geleden dat ik me zo kostelijk amuseerde in de filmzaal. Alles aan deze film schreeuwt gezelligheid. Van Peru tot in de gevangenis, elke scène geeft je een hartverwarmende knuffel. Het gevoel dat deze film me gaf was te vergelijken met in het midden van nacht wakker worden en zien dat je nog uren te slapen hebt. Spoiler: traantjes zijn mogelijk.

Waarom Arrival

De Cinewrapp van Simon Hendrickx

Tegen de tijd moet een buitenaardse taal ontrafelt worden in Arrival

Amy Adams was robbed. Niet alleen speelde ze mee in het fenomenale Arrival, maar ook in het prachtige Nocturnal Animals. Voor geen van beide kreeg ze de erkenning die wel degelijk op zijn plaats was. Terzijde van dat Amy Adams’ talent in beide films door velen genegeerd werd, heb ik haar tour de force in Arrival wel opgemerkt. Als linguïst die het verleden (of de toekomst?) als balast met zich meedraagt, speelt Adams de pannen van het dak. Met een van de grootste plot-twists wist de film zich naar plaats drie van mijn top tien te katapulteren. Het sterke staaltje sci-fi speelde ook wel een rol, thx Dennis.

Zeker niet te vergeten: Girls Trip

De Cinewrapp van Simon Hendrickx

Nieuwkomer Tiffany Haddish staat haar mannetje tussen Queen Latifah en co.

Girls Trip vloog afgelopen jaar onder de radar. Zo hard zelfs dat hij niet eens in de Belgische zalen te zien was. Nochtans was het Girls Trip die me het hardst deed lachen in 2017. Misschien niet meteen de meest intellectuele film, maar daarom niet minder belangrijk. Girls Trip was de eerste komedie van 2017 die een opbrengst van 100 miljoen dollar oversteeg. Dit is extra merkwaardig aangezien alle hoofdrollen bezet worden door zwarte acteurs, iets wat (jammer genoeg) niet vaak gebeurt in Hollywood. Ook rijzende ster Tiffany Haddish is een genot om aan het werk te zien. Een aanrader is haar stand-up show She Ready! From the Hood to Hollywood.  

De film(s) in 2018 waar ik het meest naar uit kijk zijn 

Ook ik krijg knikkende knieën van het Marvel Universum. Dus Avengers: Infinity War Part 1 maar ook zeker Black Panther staan hoog op mijn lijst. Die laatste had trouwens ook één van de beste trailers van afgelopen jaar. Dat grotendeels door de begeleidende muziek “BagBak” van Vince Staples, een krachtpatser van een nummer. Naast het commerciële geweld kijk ik ook enorm uit naar I, Tonya, The Shape of Water, The Disaster Artist en Lady Bird. Vier films die momenteel al hoge ogen gooien, maar die we hier in België pas in 2018 te zien zullen krijgen.

De grootste teleurstelling van 2017: Baby Driver

De Cinewrapp van Simon Hendrickx

Baby Driver: veel kabaal, weinig harmonie

Hot Fuzz! Shaun of the Dead! The World’s End! Scott Pilgrim! Al deze films hebben hun regisseur gemeenschappelijk: Edgar Wright. Het waren ook deze films die me enorm deden uitkijken naar Baby Driver. Wat een teleurstelling. De rol van muziek is inderdaad opmerkelijk. Maar het verhaal was naar mijn mening een doodlopende straat. Actiescènes die me niet veel deden en de acteerprestaties evenmin. Zelfs toen, toen van Kevin Spacey nog niet geweten was wat voor monster hij is, vond ik hem enorm teleurstellend. Wie weet wordt Baby Driver bij een tweede maal kijken beter. Voorlopig kijk ik liever Hot Fuzz voor de tigste keer.

Geprikkeld om ook jouw lijstje samen te stellen en/of prachtige prijzen te winnen? Ga dan snel even naar deze pagina!