Het regent momenteel geen filmtoppers in de bioscoopzalen, maar daar komt deze herfst waarschijnlijk verandering in. Er staat ons namelijk een mooie mix van Hollywoodvertier en prijsduiven te wachten. Hier zijn 10 titels die ons flink doen watertanden.

BlacKkKlansman

Release: 19 september

Spike Lee is terug, en hoe? Telkens als je denkt dat de Do the Right Thing-filmer niets bijzonder meer zal afleveren, staat hij er weer. Met zijn nieuwste doet Lee op z’n gekende, eigenzinnige manier een waargebeurd verhaal uit de doeken waarin een zwarte agent en zijn Joodse partner in 1979 erin slagen om te infiltreren in de KKK. Dat levert zowel een grappige flikkenprent als een woedend rassenrelaas op.

First Man

Release: 17 oktober

La La Land-regisseur Damien Chazelle richt zijn camera op Neil Armstrong, de man die als eerste mens voet op de maan zette. Het is aan Ryan Gosling om de legendarische astronaut te vertolken. Dit belooft een spektakelrijke geschiedenisles te worden. Benieuwd of Chazelle ons voor een derde keer kan verrassen.

Girl

Release: 17 oktober

Dé Belgische film van het jaar! Het regiedebuut van Lukas Dhont won talloze prijzen in Cannes en is sinds kort de Belgische Oscarinzending. Terecht, want Girl is een empathische en pakkende blik op het leven van de 15-jarige Lara, een jonge ballerina die gebukt gaat onder de constante strijd tussen haar mannelijke lichaam en vrouwelijke identiteit. Sterk!

Cold War

Release: 24 oktober

De Pool Pawel Pawlikowski won enkele jaren terug een Oscar voor zijn ijzersterk zwart-witdrama Ida. Die volgt hij nu op met een nieuwe zwart-witparel: Cold War. Ditmaal trakteert de filmmaker ons op een bijzonder liefdesverhaal dat zich afspeelt tegen de achtergrond van – je raadt het nooit – de Koude Oorlog. Een film die indruk maakte in Cannes.

The Sisters Brothers

Release: 24 oktober

Jacques Audiard, de man die verantwoordelijk is voor Franse filmspetters als Un prophète, De rouille et d’os en Dheepan, vond het hoog tijd om eens een Amerikaanse prent in te blikken. Het resultaat: een western met Joaquin Phoenix en John C. Reilly als twee premiejagers die een goudzoeker op de hielen zitten. Laat maar komen!

Halloween

Release: 24 oktober

Nog maar eens een poging om de Halloween-franchise terug tot leven te wekken. Toch, deze poging wekt onze interesse. John Carpenter, die het origineel maakte, behoort terug tot het creatieve team, David Gordon Green regisseert en acteur Danny McBride is één van de scenaristen. Een bijzonder allegaartje aan talent, dus. Maar nog beter: de film negeert alle voorgaande sequels en focust zich op Jamie Lee Curtis die wraak wil op de moorddadige gek die haar in 1978 de stuipen op het lijf joeg.

Suspiria

Release: 14 november

Nog een veelbelovende horrortitel die ons dit najaar te wachten staat. Een remake van de gelijknamige huiverklassieker van Dario Argento, maar geen letterlijke remake. Call Me By Your Name-cineast Luca Guadagnino kiest voor een geheel andere stijl, setting en sfeer. De trailers beloven alvast een gruwelfeest dat ook een lust voor het oog is.

Beautiful Boy

Release: 21 november

Onze Felix Van Groeningen kreeg de kans om een film in Hollywood te maken en koos voor het project Beautiful Boy. De prent confronteert ons met het pakkende verhaal van de relatie van een vader met zijn aan drugs verslaafde zoon. Dat brengt een heleboel aangrijpende momenten met zich mee. Het is aan Steve Carell en Timothée Chalamet om die momenten bikkelhard op de kijker af te vuren. Benieuwd!

Shoplifters

Release: 12 december

De film die dit jaar de Gouden Palm won in Cannes. De nieuwste van de Japanse meester Hirokazu Kor-eda laat ons kennismaken met een familie kleine criminelen die op een dag een kind aantreffen op straat. Wie Kore-eda kent, weet dat hij of zij tedere familiemomenten, tragische gebeurtenissen en een zachtaardige mise-en-scène mag verwachten.

Mary Poppins Returns

Release: 19 december

Wie had dat ooit durven dromen? Mary Poppins die terug naar het witte doek keert? Geen Julie Andrews meer in de hoofdrol, maar wel een andere klassedame: Emily Blunt. Deze nieuweling speelt zich af na de feiten in de film uit 1964. Een topcast, nieuwe liedjes en vrolijke choreografieën moeten de magie van weleer terug tot leven wekken. Zou het lukken?