Nu de 75ste editie van het filmfestival van Venetië er opzit, kan het aftellen naar de volgende jaargang beginnen. Niet enkel de geaccrediteerden mogen de laatste week van augustus en de eerste septemberweek van 2019 al in hun agenda noteren, ook filmliefhebbers kunnen naar Italië afzakken om de wereldpremières bij te wonen en een glimp van de sterren op te vangen.

In tegenstelling tot bij concurrent Cannes kan iedereen namelijk tickets aanschaffen voor de voorstellingen in Venetië. Die vallen zelfs goed mee in prijs. Zo kan je elke avond in het uit de kluiten gewassen PalaBiennale 2 films bekijken voor slechts 20 euro samen. Je krijgt niet de kleinere releases geserveerd maar de grote competitiefilms. De afgelopen editie werden bijvoorbeeld op donderdagavond 30 augustus Roma en The Favourite gecombineerd. Een dag later werden A Star is Born en The Ballad of Buster Scruggs vertoond.

Als je een vroege vogel bent kan je zelfs heel wat gratis films meepikken. Elke ochtend deelt men aan de festivalkassa’s coupons uit. Was je er tijdig bij dan kon je zo vorige week gratis naar de première van onze landgenoot Joachim Lafosse’s Continuer, de gerestaureerde versie van Some Like It Hot of zelfs de masterclass van regisseur David Cronenberg.

Wil je de films samen bekijken met de aanwezige sterren dan ga je dieper in de buidel moeten tasten. De avondvoorstellingen in de Sala Grande starten vanaf 45 euro per film en lopen op tot 180 euro voor de betere plaatsen. Is geld geen probleem dan kan je voor 1600 euro een abonnement nemen voor de galavoorstellingen en mag je elke avond over de rode loper paraderen tussen de grote namen.

Lady Gaga in Venetië
Lady Gaga in Venetië

Sterren spotten

Er zijn echter goedkopere manieren om de celebrities te spotten en eventueel een selfie of handtekening te scoren. Je kan ten eerste tijdig plaatsnemen aan de rode loper. Voor de komst van Lady Gaga brachten enkele fanatiekelingen daar een nachtje door, maar vaak volstaat het om een half uur tot een uur op voorhand plaats te nemen om ze goed te zien. De beste plek om ze te zien is evenwel in de vroege namiddag aan de achterkant van het casino. Alle bekendheden die tussen 1u en 3u in het gebouw worden verwacht voor de persconferenties en fotoshoots arriveren daar met een bootje en nemen vaak nog de tijd om foto’s en kribbels uit te delen aan de wachtende fans.

Tussendoor kan je ook jouw dorst lessen op één van de drie festivalterrassen met zeer schappelijke prijzen. Zo betaal je er slechts 1euro voor een koffie of 3 euro voor een Aperol-Spritz.

Verblijf in Venetië zelf

Het filmfestival van Venetië gaat door op het Lido, het eiland waar de rijken hun strandvakanties doorbrengen. De prijzen voor een hotelkamer of een appartement zijn dan ook niet min. Wij raden jullie daarom aan een verblijf in Venetië zelf te zoeken. De wijk Castello is ideaal gelegen. Met de vaporetto ben je dan op 20 minuten op het Lido. Als je eens een dag geen zin hebt in een film is het maar een kleine wandeling naar het beroemde San Marco-plein of naar de Giardini della Biennale waar je het ene jaar kunstinstallaties en het andere jaar architectuurconstructies kan gaan bewonderen.

Tot volgend jaar in Venetië!