Geert Verbanck heeft een boek uit: “365 films die je gezien moet hebben”. Als film aficionado, wilde hij andere liefhebbers wegwijs maken tussen de overhoop aan films die bestaan en welke hiervan de moeite zijn om te bekijken.

Toegegeven, het format “x aantal films die je gezien moet hebben” begint een beetje als een herhaling te klinken. Boeken volgepompt met 1000 films die je “gezien moet hebben” en jaarlijks ge-update worden, dus je bent zelf nooit écht up to date. Toen dit boek passeerde, flitste datzelfde concept door mijn hoofd: 365 films waar je maar uit moet kiezen om zo jezelf wegwijs te maken tussen de overdaad aan film.

Verbanck pakt het anders aan. Wat de aanpak misschien al weggeeft is het aantal films dat je gezien moet hebben: 365. Evenveel films als dat er dagen in een jaar zitten. Per dag is er een film geselecteerd die je gezien moet hebben. En niet gewoon willekeurig films op een dag geplakt. Elke maandag staat er een lange film op het programma, op vrijdag en zaterdag staan twee films gepland die met elkaar gelinkt. Om dan de week op zondag af te sluiten met een film die gemakkelijk met de familie bekeken kan worden.

Waar andere boeken de kijker wel voorziet van de films, neemt Geert Verbanck hen bij de hand en begeleidt hij hen doorheen een jaar aan kijkplezier. Dat is waar het boek zich onderscheidt van soortgelijke oplijstingen. Naast een dag tot dag begeleiding, wordt ook elke film voorzien van een korte beschrijving, wie meespeelt, wie regisseerde, trivia, pluspunten en minpunten. Maar ook wordt ruimte gegeven om zelf notities achter te laten, hoe vaak je de film gezien, een score op vijf en wanneer je hem zag.

Samengevat is “365 Films Die Je Gezien Moet Hebben” meer dan gewoon een waslijst aan films die je ooit eens kan kijken. Het is meer een “doe-boek” waar andere vaak eerder een “kijk-boek” zijn die je in je boekenkast laat staan.

Bekijk hier het boek op Bol.com