De manier waarop grote Hollywoodfilms in de markt worden gezet is vaak voorspelbaar, ongeïnspireerd en gewoonweg frustrerend. Dat werd nog maar eens mooi aangetoond door de eerste beelden die werden vrijgegeven van Wonder Woman 1984.

“Welcome to WONDER WOMAN 1984, Steve Trevor! #WW84”

Met die tweet kondigde Wonder Woman-regisseuse Patty Jenkins aan dat Chris Pine terug van de partij is als Steve Trevor in Wonder Woman 1984, de sequel op de immens succesvolle superheldenprent met Gal Gadot in de titelrol. De tweet ging gepaard met een beeld uit het vervolg waarin Pine te zien is in een jaren tachtig-plunje – met fanny pack! – en in een jaren tachtig-decor. Je raadt het al, het volgende avontuur van de Goddess of Truth speelt zich af in ieders favoriete foute decennium.

De talrijke fans van de vorige superheldenblockbuster sprongen een gat in de lucht. Trevor is namelijk een geliefd personage en bewees zich als een fijne sidekick van Wonder Woman tijdens haar Wereldoorlog I-belevenissen. Maar toch liet de tweet, en dan vooral de foto, een wrange nasmaak achter. Waarom?

Alles voor niets

Indien dit inderdaad de Trevor is die we kennen – de plot van Wonder Woman 1984 werd natuurlijk nog niet onthuld – dan maakt de sequel deels komaf met wat het einde van Wonder Woman (2017) zo krachtig maakte. Pines personage kwam daarin namelijk heldhaftig om het leven in een explosie. De dood van haar eerste grote liefde vormde een krachtige drijfveer voor Diana en vormde mee hoe we Wonder Woman onder ogen kregen in Batman V. Superman: Dawn of Justice en Justice League.

De dood van Trevor voelde ook aan als een verademing. Het was eindelijk eens geen vrouwelijke love interest die het loodje moest leggen om in dienst te staan van de personage-ontwikkeling van een mannelijke held. Nee, in Wonder Woman was het een mannelijke geliefde die het slachtoffer werd van het noodlot. Iets dat we niet vaak te zien krijgen in Hollywoodfilms. Met de terugkeer van good ol’ Trevor zou ook dat genre bending-moment aan kracht verliezen.

Geen verrassing

De terugkeer van Steve Trevor zou dus helaas weer bewijzen dat de gemiddelde superheldenprent amper of niet in staat is om verfrissend uit de hoek te komen. Wat het vrijgegeven beeld van Pine in Wonder Woman 1984 ook aantoont is dat de marketingmachines achter hedendaagse superblockbusters extreem op veilig spelen. Want waarom zou je in godsnaam je campagne op gang trekken door al onmiddellijk de herrijzenis van een ‘dood’ personage te verklappen?

Om je publiek te geven wat het wil? Om je fans gerust te stellen dat de dood niet permanent is in comicverfilmingen? Om angstvallig elke verrassing te vermijden eens de film in de zalen draait? Want geef nu toe, hiermee zuig je toch al een stevig verrassingselement uit je sequel?

Stel nu dat de studio de terugkeer van Pine tot de release van de film geheim had gehouden. Dan nog hadden we ons – indien ze niet met een onvoorspelbare plotwending afkomen – geërgerd aan de safe bet om Trevor terug boven te halen, maar het zou dan wel effectief een verrassing zijn. Waar zijn de tijden gebleven waarin mensen naar de bioscoop moesten om te ontdekken hoe E.T. eruitzag of om voor het eerst de dino’s uit Jurassic Park te zien?

Nee, dan pakken ze het bijvoorbeeld bij Lucasfilm veel beter aan. Kijk maar naar de marketing die gepaard ging met The Force Awakens en The Last Jedi. De trailers en beelden die werden vrijgegeven gingen spaarzaam om met belangrijke plotelementen of zetten de fans volledig op het verkeerde been.

Oké, het is misschien nog te vroeg om de hele marketingaanpak van Wonder Woman 1984 met de grond gelijk te maken. Maar subtiel is de stategie van Warner Bros. momenteel niet. We kregen na de foto van Trevor ook al een blik op Gal Gadot in haar nieuwe Wonder Woman-pak en het zal waarschijnlijk ook niet lang duren voordat we Kristen Wiig te zien krijgen als slechterik Cheetah.

Je mag ons doen watertanden, Hollywood, maar doe het een tikkeltje mysterieuzer. Wie weet lokt het zelfs nog meer volk naar de zalen. Just try it!