Deadpool keert terug en de grootste X-Men slechterik doet zijn intrede

Sommige films kunnen jarenlang in development hell blijven zitten en de X-Men reeks is daar geen uitzondering op. Reeds in 2014 was Ryan Reynolds al aan het Deadpool project verbonden, maar het zou nog tot 2016 duren vooraleer we eindelijk een volwaardige film te zien zouden krijgen. Nog steeds met de nodige problemen (onder andere rechten voor het gebruik van bepaalde personages) en dan ging het voor de nieuwe X-Men film, die de titel Apocalypse meekreeg, een stuk vlotter.

Deadpool (2016) – geregisseerd door Tim Miller

Deadpool, het enfant-terrible van het Marvel universum en een personage dat eigenlijk was afgeschreven toen hij zo miserabel werd neergezet in X-Men Origins: Wolverine. Niemand kon zich voorstellen dat er ooit nog iemand ging geloven in het succes van een film rond Wade Wilson, maar dat was blijkbaar zonder Ryan Reynolds gerekend die alles op alles zette om de film te kunnen maken. Tim Miller werd gekozen als regisseur en dat is op zich toch een opmerkelijke keuze aangezien dit zijn eerste film is. De man had echter al wat ervaring met de X-Men franchise omdat hij als visual effects supervisor werkte aan een aantal voorgaande X-Men films.

Toch had hij het niet gemakkelijk, want Fox zat na het succes van Avengers met de vraag of Deadpool niet beter zou werken in zo’n zelfde Avengers-achtige setup. Dat gaf al problemen met rechten (zo werd er een deal gemaakt dat Miller Negasonic Teenage Warhead mocht gebruiken als Marvel Ego in Guardians of the Galaxy Vol. 2 mocht gebruiken) maar James Cameron en David Fincher – twee goede vrienden van Miller – bleven echter het script verdedigen bij de productiemaatschappij en uiteindelijk was het een drietal minuten gelekte footage in 2014 dat ervoor zorgde dat het internet ontplofte. Fox besloot om Miller en co een kans te geven en hij pakte die met twee handen aan.

Negasonic Teenage Warhead (Brianna Hildebrand), Deadpool (Ryan Reynolds) en Colossus (Stefan Kapičić) in hun superheldenkostuums

Deadpool is in alle opzichten één van de getrouwste comic verfilmingen met tal van verwijzingen naar andere Marvel films, maar ook naar veel pop-culture. De film steekt bovendien nog eens regelmatig de draak met zichzelf (het is geleden van Zombieland dat ik nog zo gelachen heb met openingscredits) en het tempo zit ook gewoon erg lekker. Het verhaal an sich stelt niet enorm veel voor, maar het is een euvel dat Miller nog mooi weet te verbloemen door regelmatig te switchen tussen flashbacks en fast forwards. Het werkt, hoewel het natuurlijk niet echt de meest originele uitvinding op narratief vlak is.

Deadpool kan praten! Wat een verademing ten opzichte van X-Men Origins. Ryan Reynolds blijft de ideale keuze voor het personage en doet de huurmoordenaar alle eer aan. Die komische timing, die stoïcijnse blik, … Het is een moeilijk geval om de balans te vinden met dan ook nog eens een love-interest en toch.. Reynolds doet het. Ook dankzij de altijd geweldige Morena Baccarin. De twee hebben overduidelijk chemie en dat spat dan ook van het scherm af. Ed Skrein is een goede bad-guy en de cameo van Stan Lee is één van de leukste van de afgelopen jaren. Dat geldt ook voor de after credits stukjes trouwens waarvan eentje een serieuze hint naar de sequel bevat.

X-Men: Apocalypse (2016) – geregisseerd door Bryan Singer

Het leek wel alsof Singer op de goede lijn zat. Days of Future Past was een uitstekende film en deze keer ging de regisseur één van de meest iconische slechteriken uit het Marvel universum in beeld brengen. De altijd imposante Apocalypse die de realiteit van de X-Men serieus op zijn grondvesten deed schudden. Een niet zo gemakkelijke taak, maar ook Days of Future Past was dat niet en Singer wist dat toch tot een goed einde te brengen. Hij zag het in ieder geval groots, want hij noemde X-Men: Apocalypse a) het slotstuk van de trilogie die gestart was met First Class b) het de conclusie van de voorgaande X-Men films en c) zag dit als een opstapje naar een nieuwe franchise.

Alle krediet wat Singer echter had opgebouwd met de voorganger is compleet naar de vernieling geholpen. Kort samengevat? Apocalypse ziet eruit als het lompe broertje van Ivan Ooze uit de Power Rangers film, de spanning is onbestaande, de film duurt veel te lang en het is bovenal een Mystique vehikel geworden zonder dat daar ook maar enige reden toe is. Ik kan me op zich wel vinden dat je voor het Cinematic Universe een aantal wijzigingen doorvoert maar dit slaagt gewoon de helft van de tijd nergens op. De continuïteit wordt verder om zeep geholpen (wat straf is na de “reboot” in Days of Future Past) en de film zit vol met overbodige steken naar de andere regisseurs in de franchise.

Sophie Turner (Jean Grey), Kodi Smit-McPhee (Nightcrawler) en Tye Sheridan (Cyclops)

Halverwege de film vind Singer het bijvoorbeeld nodig om te lachen met Brett Ratner‘s Last Stand via de quote “Everyone knows that the third movie is always the worst”. Beetje pijnlijk dan ook dat het juist dit derde deel is dat de zwakste film uit heel de X-Men franchise is… De film haalde zich ook de nodige controverse op de nek, want het marketing-team achter X-Men vond het een goed idee om billboards vol te hangen met Mystique die door Apocalypse gewurgd werd. Fox verwijderde de billboards (en de afbeelding uit hun promotiecampagne) na klachten maar dat is uiteraard zonder het internet gerekend waar zoeken op “X-Men Apocalypse billboard” een idee geeft waar het om ging.

Betekent dat dat werkelijk alles slecht is aan deze film? Dat nu ook weer niet. De effecten blijven van een hoog niveau en qua cast is er veel leuks te beleven. Zo wordt de jongere generatie geloofwaardig gebracht door Alexandra Shipp (Storm), Olivia Munn (een uitstekende Psylocke!), Tye Sheridan (Cyclops) en Sophie Turner (Jean Grey) en blijft de oude garde ook hier nog altijd overeind staan. Alleen Oscar Isaac is een serieuze misser als Apocalypse. De stem voelt bijlange na niet imposant genoeg aan en hij is gewoon klein! Waar is die imposante En Sabah Nur gebleven? Niet in deze film.

Verdict

Met Deadpool waaide er een frisse wind doorheen het X-Men universum, een wind die snel ging liggen met de release van Apocalypse. Singer heeft beloofd dat hij de franchise vanaf nu met rust zal laten en dat is naar mijn gevoel een goed idee. De man is al sinds 2000 met de films verbonden en een nieuwe regisseur kan wonderen doen. Eerst volgt er nog de derde Wolverine film en dan een vooruitblik naar Deadpool 2X-Men: Dark Phoenix en The New Mutants!

X-Men door de jaren heen Part I 

X-Men door de jaren heen Part II

X-Men door de jaren heen Part III

X-Men door de jaren heen Part IV