http://wordpress.cinemapp.com/wp-content/uploads/2019/05/assassinationnation-2.jpg

Assassination Nation: bloedrode satire

We delen allemaal wel eens iets op social media: Sommige zaken open en bloot voor de ganse wereld, andere foto’s of commentaren in een besloten kanaal of achter een schuilnaam. Stel dat een hacker al deze gegevens netjes verzamelt en met naam en toenaam online gooit. Het zou een storm aan gebroken relaties en beschuldigende vingers ontketenen. Of in het geval van Assassination Nation zelfs een heuse heksenjacht.

Aan subtiliteit doet regisseur Sam Levinson in Assassination Nation niet mee. Meteen worden we met onze neus op gedrukt op wat komen zal: geweld, racisme, transfobie, poging tot verkrachting, de alomtegenwoordige mannelijke blik in veel films, gekrenkte mannelijke ego’s, … . De lijst blijft maar groeien en wordt ook netjes afgevinkt in wat volgt.

Een mysterieuze hacker heeft de zoekgeschiedenis, foto’s en donkere kantjes van iedereen in Salem (subtiel, duh) publiek te grabbel gegooid. Een lokale politicus blijkt de meisjes van plezier wel eens te bezoeken, de schooldirecteur wordt beticht van pedofilie, bijna ieder huisje heeft zijn kruisje. De woedende en overwegend mannelijk menigte zoekt een zondebok en besluit vliegensvlug dat het wel het werk van vrouwen moet zijn. Alle neuzen wijzen richting Lily (Odessa Young) en haar vriendinnen. Vier zelfstandige meiden die geen blad voor de mond nemen en de mannen dus angst inboezemen.

Assassination Nation is een onevenwichtige film die in 2 helften en zelfs verschillende genres valt op te delen. In het eerste luik vangen we glimpsen op van tienersatires zoals Election (1999) of Heathers (1988), nadien slaat Levinson een totaal andere richting uit en doemen horrorprenten zoals The Purge (2013) om het hoekje. Stilistisch vormt het wel één coherent geheel. De film hanteert constant een hyperkinetische en met steeds meer rood doordrenkte stijl die zeker mag gezien worden.

Maar die stijl is tegelijkertijd ook best vermoeiend. De splitscreens zorgen dat je de aandacht moet verdelen en er nog meer thema’s kunnen aangeraakt worden binnen de duur van 108 minuten. Assassination Nation tracht bijzonder veel te vertellen over het leven als jonge vrouw in deze moderne tijd. Van privacy en het online leventje tot de objectificatie van vrouwen en de representatie van transgenders, het komt allemaal aan bod. Teveel om in één keer te absorberen. De film ligt bij mij dan ook klaar om opnieuw te bekijken. Niet enkel om de gemiste informatie tot mij te nemen, maar ook om me helemaal te overtuigen.

Raf Geusens

Deze Vlaamse ambtenaar en quizmaster bij gent-quizt.be is van alle filmmarkten thuis, maar focust zich bij Cinemapp voornamelijk op het horrorgenre en het functioneel naakt. Je moet er wat voor over hebben hé. :-) De kans is ook behoorlijk groot dat je hem tegen het lijf loopt op een filmfestival in eigen land.