http://wordpress.cinemapp.com/wp-content/uploads/2019/06/booksmart-e1561152578674.jpg

Booksmart: meer dan humor

Van Lady Bird (2017) over The Edge of Seventeen (2016) tot Eighth Grade (2018), het gaat goed met de Amerikaanse high school-komedie. Je zou zelfs kunnen stellen dat het subgenre een heuse New Wave beleeft. En die golf is blijkbaar nog niet uitgeraasd, want met Booksmart kent de filmsoort weeral een nieuwe parel.

Booksmart is de eerste langspeelfilm van actrice Olivia Wilde (House M.D., Tron Legacy) als regisseur en onmiddellijk een voltreffer. Haar hoofdpersonages Amy en Molly – overtuigend vertolkt door de aanstekelijke actrices Kaitlyn Dever en Beanie Feldstein – nemen je mee op sleeptouw tijdens de avond voor de diploma-uitreiking van hun middelbare school. Ze beseffen namelijk dat ze tijdens het schooljaar te vaak met hun neus in de boeken hebben gezeten en dat ze te weinig gefeest hebben. Daar willen ze verandering in brengen, met alle hilarische gevolgen van dien.

Lachen zal je tijdens deze komedie. Wilde en haar vierkoppig scenaristenteam maken van de hectische nacht die Amy en Molly beleven een aaneenschakeling van dolkomische momenten, waarvan sommige zich mooi kunnen meten met de grappigste gebeurtenissen uit, zeg maar, Superbad (2007), Fast Times at Ridgemont High (1982) en Clueless (1995). Want je gaat ons niet wijsmaken dat je niet in een deuk ligt met Amy haar liefdespanda of het pornomomentje in de auto.

Maar Booksmart doet veel meer dan je enkel aan het lachen brengen. Wat deze film naar een hoger niveau tilt, is de affectie die de makers tonen voor de personages die de jeugdige microkosmos uit deze prent bevolken. De motor van de film draait vooral door de centrale vriendschap van Amy en Molly. Een vriendschapsband die is gebouwd op de steun die ze elkaar bieden. Ze zitten nooit op elkaars kop. Ze vullen elkaar aan. Ze vormen een perfecte tandem van vertrouwen en waardering. Ze worden tijdens hun feestnacht wel gemotiveerd door persoonlijke belangen, maar die belangen ondermijnen amper of nooit de band die ze met elkaar hebben. Dat maakt van Booksmart een pientere ode aan jeugdig kameraadschap en specifiek aan hechte vriendschappen tussen meisjes.

De film geeft je nooit het gevoel dat de comedy belangrijker is dan de personages. Zels alle nevenpersonages krijgen een innerlijke leefwereld mee, waardoor je ook met hen kan meeleven. Klinkt voor de hand liggend, maar veel komedies nemen daar vaak de tijd niet voor. Tijdens een nacht zie je verschillende figuren een bescheiden persoonlijke groei beleven die van hen lichtjes andere personen maakt aan het einde van de film.

Indien dit een voorbode is van wat Olivia Wilde in petto heeft als regisseur, dan kijken we alvast uit naar haar toekomstig werk. Want ze lijkt geslaagde humor moeiteloos af te wisselen met menselijke momenten die getuigen van inzicht in de personages die ze naar het witte doek brengt. De balans tussen hilarisch en hartverwarmend is steeds mooi in evenwicht en dat getuigt van een vastberaden leider achter de camera. Klasse!