http://wordpress.cinemapp.com/wp-content/uploads/2018/12/mandy-e1545736917894.jpg

De beste films die de zalen in 2018 niet haalden

Elk jaar is het weer van dat: een handvol films waar ze in de internationale media maar niet over zwijgen, maar die bij ons helaas de zalen niet haalden. Gelukkig kan je die films niet veel later streamen of online aankopen. Het zette ons alvast aan om een lijstje samen te stellen van tien toppers die je niet op het witte doek kon aanschouwen, maar die wel je aandacht verdienen.

Sorry To Bother You

Wat?

Cassius Green kent succes als telemarketeer en wordt gekatapulteerd in een wereld van succes, hebzucht en vreemde experimenten.

Het langspeeldebuut van de Amerikaanse rapper Boots Riley is een Jackson Pollock-schilderij van ideeën, hedendaagse topics, genres, humor, muziek en maatschappijkritiek. Sorry To Bother You steekt op hoogst originele wijze de draak met het moderne kapitalisme en rassenongelijkheid in Amerika. De ambitie van Riley levert een film op die zowel opwindend als wisselvallig is.

Te vinden via: import DVD & Blu-ray

 

Annihilation

Wat?

Een biologe gaat op zoek naar antwoorden tijdens een onheilspellende missie in een vreemd en dodelijk natuurgebied.

Een van de betere scifi-films van het jaar werd dit voorjaar gewoonweg op Netflix gedumpt. De prent waarin Natalie Portman samen met enkele wetenschappers een gevaarlijk en mysterieus natuurgebied intrekt, deinst er niet voor terug om met intrigerende ideeën en thema’s te spelen. Entertainment dat de kijker niet onderschat. Annihilation had daar zelfs nog wat verder in mogen gaan.

Te vinden via: Netflix

 

Blindspotting

Wat?

De proeftijd van Collins voorwaardelijke invrijheidstelling zit er bijna op. Kan hij de komende drie dagen problemen vermijden of gooit zijn makker Miles roet in het eten?

Een film die zowel een genietbare buddy comedy als een brok maatschappelijke kritiek wil zijn. De chemie tussen hoofdrolspelers Daveed Diggs en Rafael Casal zorgt voor vuurwerk. Maar wat echt indruk maakt in deze film is hoe regisseur Carlos López Estrada de angst van Afro-Amerikanen voor politiegeweld samenvat. Blindspotting toont aan hoe hol de slogan ‘To Serve and protect’ momenteel klint in de VS.

Te vinden via: import DVD en Blu-Ray

 

The Breadwinner

Wat?

Afghanistan wordt geterroriseerd door de Taliban. Een jong meisje verkleedt zich als jongen om voor haar familie te zorgen.

Weeral een voltreffer van de animatietovenaars die eerdere pareltjes als Song of the Sea en The Secret of Kells in elkaar boksten. De animatie ziet er prachtig uit en het verhaal deinst er niet voor terug om wereldse problemen op een inventieve, verbeeldingsrijke en emotionele manier uit de doeken te doen. Een film die bewijst dat sterke drama’s ook getekend kunnen zijn.

Te vinden via: Netflix

 

Last Flag Flying

Wat?

Drie Vietnamveteranen gaan op roadtrip om de zoon van een van hen te begraven.

De beste film van Richard Linklater sinds Before Midnight. Bryan Cranston, Laurence Fishburne en Steve Carell zetten hun beste beentje voor in een gevoelig drama over rouw, familie en patriottisme. Linklater wisselt pakkend drama mooi af met warme humormomenten in een film die mooi dienst doet als spiritueel vervolg op de Hal Ashby-prent The Last Detail.

Te vinden via: Amazon Prime

 

Upgrade

Wat?

Grey Trace krijgt de hulp van een bijzondere computerchip die hem helpt om wraak te nemen voor de dood van zijn vrouw.

De leukste B-scifi-actiefilm van 2018. Gooi de belangrijkste elementen van John Wick en The Matrix samen, neem het allemaal niet te serieus en je krijgt iets als Upgrade. Wat een plezier om Logan Marshall-Green zich probleemloos een weg door bad guys te zien banen terwijl er constant een computerstem in zijn hoofd zit. Grappig, bloederig en fun!

Te vinden via: import DVD en Blu-ray

 

Mandy

Wat?

Nicolas Cage wordt zot en zint op wraak nadat zijn vrouw wordt vermoord door een geflipte sekte.

Is dit de mooiste wraakfilm ooit gemaakt? Het zou wel eens kunnen. Panos Cosmatos trekt alle registers open voor een hallucinant visueel festijn dat al snel uitmondt in een waanzinnige rock-’n-roll-trip. Maar naast de Cosmatos-show is Mandy vooral de Nic Cage-show, die even intens over het witte doek vlamt als een cokeverslaafde kolibrie. Inderdaad, een maffe Cage is de beste Cage.

Te vinden via: Telenet Film à la Carte

 

Leave No Trace

Wat?

Een vader en zijn dochter leiden een teruggetrokken leven in een natuurgebied, maar worden door de autoriteiten gedwongen om zich opnieuw te integreren in het dagelijkse leven.

We hebben er acht jaar op moeten wachten, maar eindelijk heeft Winter’s Bone-regisseur Debra Granik nog eens een langspeler afgeleverd. En net als haar vorige is ook Leave No Trace eentje die stevig binnenkomt. Granik verlaat nooit de zijde van haar twee protagonisten en trakteert je als kijker op een opvallend beheerst relaas van de onbreekbare band van een vader met zijn dochter. Een film die tuimelt van verwarmend naar zorgwekkend tot hartverscheurend.

Te vinden via: Telenet Film à la Carte

 

Private Life

Wat?

Schrijfster Rachel Biegler probeert zwanger te geraken via IVF, wat voor spanningen zorgt met haar echtgenoot.

Een Netflixfilm die wat onder de radar bleef, maar wel behoort tot de beste films die de streaminggigant in de aanbieding heeft. Tamara Jenkins vult een speelduur van twee uur met een empathische, grappige en tragische uiteenzetting van hoe een koppel veertigers een kinderwens werkelijkheid probeert te maken, maar op allerlei obstakels botst. Paul Giamatti en Kathryn Hahn pakken je helemaal in met hun innemende acteerprestaties.

Te vinden via: Netflix

 

First Reformed

Wat?

Een blik op de worstelingen van een priester met zichzelf, globale problematieken en de hypocrisie die hij met mondjesmaat rond zich ontwaart.

Paul Schrader kennen we vooral als de scenarist van Taxi Driver en Raging Bull. Maar ook als regisseur maakt hij sinds de jaren zeventig sporadisch indruk. Toch had hij sinds 1992 geen indrukwekkende dingen meer ingeblikt. Tot nu! In First Reformed kneedt hij zijn fascinatie voor transcendentale cinema, eenzame zielen en spirituele vraagstukken tot een uitdagende meditatie met Ethan Hawke in uitzonderlijke vorm. Een voorzichtig meesterwerkje dat bewijst dat je ook op 72-jarige leeftijd nog een van je beste films kan maken.

Te vinden via: Telenet Film à la Carte