http://wordpress.cinemapp.com/wp-content/uploads/2019/02/spidermanintothespiderverse.jpg

De beste superheldenfilm van 2018 die je waarschijnlijk niet zag

Redacteur Sven Van Beirs duizelt nog steeds na het bekijken van het animatiewonder Spider-Man: Into The Spider-Verse. De beste superheldenprent sinds Richard Donners Superman! 

Ze hebben de verkeerde superheldenfilm gekozen! Dat was mijn eerste reactie toen de Oscarnominaties werden bekendgemaakt. “Wat?”, hoor ik je nu al denken. Ja, het superheldenfenomeen Black Panther werd genomineerd – totaal onterecht trouwens – voor Beste Film en ja, Avengers: Infinity War haalde een nominatie binnen voor Visuele Effecten (aka de Oscar voor Populairste Film), maar de allerbeste (superhelden)film van het jaar, Spider-Man: Into the Spider-verse, werd slechts genomineerd voor de ‘troostprijs’, de Oscar voor Beste Animatiefilm. Nog altijd een fraaie Oscar om te winnen, maar ook in die categorie zal de film mogelijk de duimen moeten leggen voor een andere superheldenmastodont, Incredibles 2. Laat dat evenwel niet de aandacht afleiden van het belangrijkste zinnetje uit deze paragraaf: “de allerbeste (superhelden)film van vorig jaar is Spider-Man: Into the Spider-verse”.

Moeten we onze tijd echt nog maar eens in een nieuwe Spider-Man steken? Inderdaad, de laatste jaren hebben we simpelweg veel te veel Spider-Mannen op het grote scherm gezien en al zeker teveel ‘origin stories’ van onze spinnenvriend. Ook bij mij sloeg de Spider-Man-moeheid toe – eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik de film pas weken na release heb gezien. De appetijt om een nieuwe ‘origin story’ te slikken, was even groot als op het moment dat vrouwlief vraagt om die achtpoot in het hoekje met de sloef te vermorzelen. Tot ik op een zaterdagavond zonder het goed te beseffen, plots een ticketje kocht voor deze ‘animatiefilm’ die niet door Disney, Pixar of beide werd gemaakt. Wat volgde, blijft nog steeds mijn verbeelding tarten.

SpiderVerse-2

Na 10 jaar Marvel en bijna evenveel miskleunen van DC, heb ik het stilaan wel gehad met die superheldenextravaganza. Zeker, er zitten enkele fraaie films tussen en sommige bevatten zelfs ronduit indrukwekkende scènes. Wat kan je ook anders zeggen als je nog steeds Superman, de film uit 1978 met Christopher Reeve, beschouwt als de allerbeste superheldenfilm ooit. De Batman-films van Burton en Nolan verdienen een ereplaats en ik heb ook wel een boontje voor Blade, maar Superman vernoem ik tegenwoordig in één adem met Spider-verse. Deze animatiefilm van Spider-Man is een creatieve splinterbom, een beeldenstorm van ongebreidelde inventiviteit, een pure adrenalinekick met adembenemende visuals, een opzwepende soundtrack en een bende fantastische personages.

Spider-verse komt misschien wel het strafste uit de hoek met zijn visuele stijl. Een unieke animatiestijl die het best te omschrijven valt als een comicbook die tot leven komt op het grote scherm. Zo’n overweldigende stijl dat de film al zijn geheimen niet eens prijsgeeft bij een eerste kijkbeurt. Knipper met je ogen en je hebt een briljante vondst, quote, referentie of plaatje gemist. Spider-verse blaast eigenhandig het superheldendom nieuw leven in met een frisse wervelwind. KAPOW!

Om nog even terug te komen op de Oscar-intro. Slechts drie animatiefilms slaagden er eerder in om een nominatie voor Beste Film binnen te halen: Beauty and the Beast, Up en Toy Story 3. De nominaties voor Beste Film van dit jaar zijn Black Panther, BlackKklansman, Bohemian Rhapsody, Green Book, The Favourite, Roma, A Star is Born en Vice. Welke film, buiten Spider-Man: Into the Spider-verse, had volgens jou genomineerd moeten worden voor Beste Film?

De Oscars worden uitgereikt tijdens de nacht van zondag 24 op maandag 25 februari en kan je live volgen op Play More Cinema met een Play More-abonnement.