http://wordpress.cinemapp.com/wp-content/uploads/2019/08/Oscars.jpg

De zware en lange jacht naar de Oscars gaat van start

Nu QT zijn nieuwste creatie op de wereld heeft los gelaten en het Film Festival van Venetië voor de deur staat, is het startschot gegeven voor de jacht naar de Oscars. De komende zes maanden staat alles in Hollywood, en ver daarbuiten, in het teken van die illustere gouden beeldjes, te winnen op zondag 9 februari 2020.

Voor velen zal die avond vol glitter en glamour ongetwijfeld nog veraf lijken, maar voor iedereen in het filmcircus begint nu al crunch time. In drie fases proberen films de aandacht van de Oscarstemgerechtigden, filmcritici en het publiek te veroveren. Daarbij kan elke valse noot fataal zijn voor een campagne.

Fase 1: The Big Five Film Festivals (eind september – half november)

In de eerste fase staat hype genereren  op een of meerdere van de vijf grote film festivals van het najaar centraal. Een goede receptie brengt positieve recensies van filmcritici met zich mee. Een slechte ontvangst kan een film nog voor zijn echte bioscooppremière volledig kelderen.

Met de sterke nadruk op het najaar, komt het Film Festival van Venetië (28/08/2019 – 07/09/2019) steeds meer in beeld als de Europese hot spot voor een filmpremière, ten koste van Berlijn of Cannes. Zo liet vorig jaar Lady Gaga zich duchtig fotograferen in een gondola voor de première van A Star is Born en mocht Alfonso Cuarón de Gouden Leeuw in ontvangst nemen voor Roma.

Tegelijkertijd met het Venetiaanse filmspektakel vinden in Noord-Amerika het Telluride Film Festival (30/08/2019 – 02/09/2019) en het Toronto Film Festivalplaats. En de twee werken als tegenpolen van elkaar. Telluride, een afgelegen skiresort in de bergen van Collorado, kreeg de afgelopen jaren een bijna mythische status door de vele Oscarwinnaars op het palmares. Het festival houdt de beperkte en goed gecureerde filmselectie tot het laatste moment geheim, en slechts een kleine groep filmcritici is aanwezig. Alleen zij met een goed budget kunnen het zich namelijk veroorloven om films te kijken in de middle of nowhere.

Het Toronto Film Festival (05/09/2019 – 15/09/2019) biedt het tegenovergestelde. De straten van de Canadese grootstad stromen vol filmjournalisten vanuit de hele wereld, en de festivalorganisatoren zetten zo veel films op het menu dat het voor vele onmogelijk is om op te vallen. Toronto is dan ook een festival waar vooral grote producties aandacht krijgen. Zo wonnen Three Billboards Outside Ebbing, Missouri en Green Book de twee laatste publieksprijzen.

Green Book won vorig jaar Beste Film bij de Oscars.

Het circus blijft vervolgens nog even in de Verenigde Staten waar het de twee kusten aandoet. Het New York Film Festival (27/09/2019 – 13/10/2019) staat bekend voor zijn arthouse-gerichte programmatie waar films zoals Yorgos Lanthimos’ The Favourite het vooral goed doen. Het AFI Film Fest (14/11/2019 – 21/11/2019) in Los Angeles dient de iets conservatievere massa van Hollywood die vooral voor de klassieke films gaat. Het voordeel is dat wat een succesverhaal in Los Angeles wordt, vele stemgerechtigden voor de Oscar bereikt.

In België is het vaak langer wachten voor de grote Oscarfavorieten. Toch dagen er steeds een aantal namen op bij het Film Fest Gent (08/10/2019 – 18/10/2019), zoals vorig jaar The Favourite en First Man.

Fase 2: De Vier Oscarvoorbodes (half november – 13 januari 2020)

De films die zonder schram of stoot uit de film festivals raken, vechten vervolgens om nominaties bij de vier grote voorbodes van de Oscars. De Critics Choice Awards, de SAG Awards, de Golden Globes en de BAFTA’s stemmen allemaal op hun eigen unieke manier. Maar een nominatie missen bij een van de vier kan een slecht teken aan de wand zijn.

De Golden Globes laten als eerste hun nominaties op de wereld los. De groep van ongeveer 90 Europese filmjournalisten gestationeerd in Hollywood heeft vaak zeer specifieke voorkeuren en staat ook bekend om heel makkelijk te kunnen worden bespeeld. Soms hebben ze echter wel de vinger aan de pols zoals bij de populariteit van Bohemian Rhapsody vorig jaar.

Bohemian Rhapsody was verrassend populair tijdens de Oscars vorig jaar.

Nominaties van de Critics Choice en Screen Actors Guild komen uit in dezelfde week. De Critics Choice Awards vertegenwoordigen de smaak van de Amerikaanse filmcritici, die vaak nogal arthouse uitvalt. De SAG Awards, waarbij zowat alle acteurs in Hollywood stemgerechtigd zijn, hebben de grootste overlapping met de Oscarstemmers. Hier een goede beurt maken, is dus een belangrijke graadmeter voor wat er later tijdens de Oscars zal gebeuren.

De Britse BAFTA’s zijn de laatste die hun nominaties bekend maken, vaak zelfs nadat de Golden Globes zijn uitgereikt. Daardoor zijn ze  een belangrijke voorbode voor wat er op het allerlaatste moment nog steeds populair is, of welke film een plotse boost heeft gekregen. Een goede week later valt dan het doek voor vele die hopen op een nominatie, want op 13 januari 2020 worden de nominaties voor de Oscars officieel meegedeeld.

Fase 3: Alle remmen los voor meer stemmen (13 januari 2020 – 9 februari 2020)

Eens de nominaties bekend zijn, kunnen filmstudio’s zeer precies campagne gaan voeren. Ze weten wie kans maakt op een gouden beeldje en ze weten wiens stem ze daarbij moeten veroveren. Daarbij is het doel om zo veel mogelijk mensen jouw film te laten zien en de meest extravagante feestjes te geven om in de goede gunst van de Oscarstemmers te komen. Zo gaf Netflix vorig jaar naar verluidt 25 miljoen dollar uit om Roma te promoten bij de leden van de Academy.

Roma, het Netflix parapdepaardje van vorig jaar bij de Oscars.

Natuurlijk is het succes van een film bij het grote publiek ook van belang. Green Book won Beste Film vorig jaar omdat de film zeer geliefd was door de mensen thuis, niet door de filmcritici. Barry Jenkins’ Moonlight-opvolger If Beale Street Could Talk leed dan weer onder het beperkte kassasucces. Maar zoals fase 1 en 2 al duidelijk maakten, speelt er achter de schermen zo veel meer dan wat er aan de kassa wordt verdiend.

Het hele circus sluit af op 9 februari 2020 met de Oscarceremonie, een avond en nacht waar helden worden gemaakt en dromen worden verwoest.