http://wordpress.cinemapp.com/wp-content/uploads/2019/01/eight-grade-e1546971876737.jpg

Eighth Grade: realistisch tienerportret

Met je debuutfilm meteen een rist aan nominaties en prijzen in de wacht slepen. Het overkwam de nauwelijks 28-jarige comedian Bo Burnham vorig jaar in de Verenigde Staten. De positieve buzz over Eighth Grade waaide meteen over tot bij ons, maar op de bioscooprelease zelf moesten wij geduldig wachten. Vanaf deze week is het eindelijk zo ver en kunnen wij toetsen of de film de hooggespannen verwachtingen invult.

Eighth Grade belicht enkele weken uit het leven van de 13-jarige Kayla (Elsie Fisher). Een tienermeisje op zoek naar zichzelf en balancerend tussen twee persoonlijkheden. Een vlogster die vol vertrouwen tips deelt met een kleine schare volgers, maar ook een introverte en teruggetrokken meid die de werkelijkheid trotseert. Ze verlangt naar de knappe bad boy van de school (Fred Hechinger), trekt zich op aan de enkele jaren oudere en oprechte Riley (Emily Robinson) en slaagt er zoals veel leeftijdsgenoten niet in om te communiceren met haar goedbedoelende vader Mark (Josh Hamilton). Kortom: het leven van een normale tiener in volle ontwikkeling.

Burnham weet dat verhaal heel realistisch over te brengen. Geen overdreven hoera-stemming waarin de vlogs duizenden kijkers bereiken en alles opeens vanzelf gaat. Maar ook geen uiterst sombere weergave van de harde puberstrijd. Eighth Grade bewandelt mooi de middenweg tussen beide. Ook visueel trekt de regisseur deze lijn door. Hij kiest niet voor een glamoureuze weergave of een nostalgisch kleurenpalet. We krijgen de echte tiener te zien inclusief pukkels en andere imperfecties.

Inhoudelijk heeft Burnham duidelijk nog voeling met jongere generaties. De film komt niet over als de gekleurde terugblik van een volwassene. Eighth Grade lijkt integendeel de vinger aan de pols te houden en geeft bijvoorbeeld weer hoe vele jongeren worstelen met sociale media. Instagram en de andere platforms versterken de twijfel en breken het zelfvertrouwen af. Tegelijkertijd kunnen ze er ook niet afwezig blijven.

Dat het allemaal zo waarheidsgetrouw aanvoelt is ook de verdienste van ontdekking Elsie Fisher. De hoofdrolspeelster overtuigt als de stille en ingetogen Kayla door een perfecte beheersing van haar lichaamstaal. Het levert een pure weergave van een tienermeisje vol angsten en verlangens op.

Het resultaat is een geloofwaardige doorsnede uit het dagelijks leven van een 13-jarig meisje. Mogelijks hebben de gebeurtenissen uit Eighth Grade een blijvend effect op haar verdere groei, maar zekerheid daarover krijgt de kijker niet. Wat we wel kunnen garanderen is dat de film gaat bijblijven bij bezoekers van alle leeftijden.

Raf Geusens

Deze Vlaamse ambtenaar en quizmaster bij gent-quizt.be is van alle filmmarkten thuis, maar focust zich bij Cinemapp voornamelijk op het horrorgenre en het functioneel naakt. Je moet er wat voor over hebben hé. :-) De kans is ook behoorlijk groot dat je hem tegen het lijf loopt op een filmfestival in eigen land.