http://wordpress.cinemapp.com/wp-content/uploads/2019/05/laPiscine.jpg

Filmboek – Romy Schneider: Een Leven Vol Triomfen en Tragedies

Op 29 mei 1982 was het grote nieuws van de dag dat Romy Schneider, bij ons vooral bekend van de Sissi trilogie, overleden was. De officiële doodsoorzaak was een hartstilstand, maar algauw werd haar dood geromantiseerd en denken velen dat ze aan een gebroken hart is overleden.

Sommigen spreken dan weer eerder over een zelfmoord (onder andere door het feit dat haar zoon op een gruwelijke manier overleed en dat ze ook in haar relaties niet gelukkig was) en dat is ook de piste die Adrian Stahlecker in zijn biografie volgt. Het resultaat is echter maar zozo. De schrijver komt het niveau van rioolpers niet te boven en als je de bibliografie op het einde moet geloven waar hij opsomt uit welke andere werken hij zijn informatie heeft gehaald – wel veel onderzoekswerk verricht en dat maakt het dan nog vreemder dat dit zo onverzorgd oogt.

Grammaticaal is het niet altijd even correct (‘een gelukkige gezin’ in plaats van ‘een gelukkig gezin’) maar de verkeerd geschreven namen stoorden me nog het meest. Sophia Loren wordt Sofia Loren, Annie Girardot wordt Anny Girardot, Milos Forman wordt Milos Foreman en Tom Jones heeft blijkbaar een monsterhit gehad met What’s Up Pussycat in plaats van What’s New Pussycat.. Verder doet Stahlecker wel veel goed trouwens. Je krijgt op een vlotte manier een beeld van Schneider voorgeschoteld en ook van de meest belangrijke personen in haar leven.

Zo wordt er onder andere aan Alain Delon en Luchino Visconti een hoofdstukje gewijd. Qua kwaliteit niet altijd even sterk, maar Stahlecker doet wat hij moet doen: op een leesbare manier een beeld schetsen van één van de grootste actrices aller tijden.