http://wordpress.cinemapp.com/wp-content/uploads/2019/03/lead_film_1825.gif

Hearts Beat Loud: Muzikaal kleinood

Het optreden van een band komt veel geloofwaardiger over als de acteurs de songs zelf brengen op de set. Niet mee lippen met een track die op de achtergrond loopt, maar de gitaar inpluggen en de keel openzetten. De muzikale dramedy Hearts Beat Loud volgde dit recept met succes.

Frank (Nick Offerman) worstelt met de veranderingen in zijn leven. Niet alleen de definitieve sluiting van zijn platenwinkel nadert met rasse schreden, maar ook het vertrek van zijn dochter Sam (Kiersey Clemons) naar de universiteit is nakend. Net voor ze het ouderlijk nest verlaat weet Frank haar nog éénmaal te overtuigen om samen te jammen. Er hangt muzikale magie in de lucht, maar Sam laat er geen twijfel over bestaan: We’re not a band! Een perfecte groepsnaam aldus vader Frank en hij gooit de opnames stiekem online. Als Spotify de kersverse band beloont met een mooi plaatsje in één van hun veel beluisterde playlists gaat de bal helemaal aan het rollen … .

Hearts Beat Loud voelt aan als het Amerika-uitstapje van John Carney (Sing Street (2016), Once (2007)), maar niets is minder waar. Regisseur Brett Haley schudde deze muzikale feel good-film uit zijn pen en doet dat bijna even voortreffelijk als zijn Ierse collega. Samen met componist Keegan DeWitt maakte hij een film die muziek ademt door alle poriën. De songs van We’re not a band zouden direct op onze playlists mogen en ook de bestaande tracks zijn perfect gekozen. Het hoogtepunt daarvan is ongetwijfeld de karaoké-versie van Chairlift’s Bruises door Frank’s love interest Leslie (Toni Collette).

Het echte kloppende hart van de film is evenwel de vader-dochter-relatie. Je merkt als kijker dat het klikte tussen Offerman en Clemons. Er is chemie aanwezig tussen beiden en hun interacties voelen daardoor heel oprecht aan. Het doet ook deugd Offerman voor de verandering eens in een zachtere en breekbare rol te zien. Wat ons betreft is dat onmiddellijk voor herhaling vatbaar. Clemons bevestigt in Hearts Beat Loud dat ze stevig op weg is om één van de nieuwe sterren aan het Hollywoodfirmament te worden.

Inhoudelijk biedt de film geen grote verrassingen. Al is het verfrissend als een film de LGBTQ+ relatie van een hoofdpersonage als een doodnormale zaak beschouwt zonder hierop de focus te leggen. De liefde tussen Sam en Rose (Sasha Lane) is maar één van de vele warme elementen in het charmante Hearts Beat Loud. Een zoete maar zeker niet te gesuikerde film die je na anderhalf uur achterlaat met een glimlach en veel zin om een muziekje op te leggen.

Raf Geusens

Deze Vlaamse ambtenaar en quizmaster bij gent-quizt.be is van alle filmmarkten thuis, maar focust zich bij Cinemapp voornamelijk op het horrorgenre en het functioneel naakt. Je moet er wat voor over hebben hé. :-) De kans is ook behoorlijk groot dat je hem tegen het lijf loopt op een filmfestival in eigen land.