http://wordpress.cinemapp.com/wp-content/uploads/2019/06/lawrence-of-arabia.jpg

Hittegolfcinema

De zomer is nog maar net gearriveerd en de eerste hittegolf staat al voor de deur. Voor de redactie van Cinemapp kan het niet warm genoeg zijn. Daarom zetten we graag enkele titels op een rijtje die perfect passen bij tropische temperaturen.

Stray Dog (1949)

Japanse zomers kunnen pijn doen. Zeker als je tijdens warm weer en in maatpak op zoek moet naar een gestolen wapen in en rond Tokyo. Akira Kurosawa’s poging om een zinderende film noir te maken. Mission accomplished, als je het aan ons vraagt.

A Streetcar Named Desire (1951)

Voor een zwoele, plakkerige stadszomer moet je in het New Orleans zijn uit deze Tennessee Williams-verfilming van Elia Kazan. Zweterige lichamen en ontembaar testosteron maken de verzengende hitte op het scherm haast tastbaar. Maar ook een tikkeltje bloedgeil, wat vooral te danken is aan de onweerstaanbare présence van superbink Marlon Brando.

12 Angry Men (1957)

Het zweet parelt van de gezichten van twaalf mannen die opgesloten zitten in een klein kamertje. De kerels vormen een jury en moeten beslissen over het lot van een jongeman. De morele discussies die de personages voeren worden enkel maar intenser door de zwoele atmosfeer die tussen de vier muren heerst.

Ice Cold in Alex (1958)

Een bijna vergeten oorlogsdrama waarin enkele mensen met een ambulance de woestijn moeten doorkruisen om de Britse linies te bereiken. Kapitein Anson droomt van een ijskoude pint in Alexandria, maar voor hij die aan zijn lippen kan zetten, moet hij eerst allerlei obstakels overwinnen. Vandaar de titel, snap je?

Lawrence of Arabia (1962)

Heter dan deze klassieker worden films niet. David Lean nam zijn cast en crew mee de woestijn in – waaronder naar de legendarische Wadi Rum-vallei in Jordanië – voor een slopende productieperiode onder een meedogenloze zon. Die zon eist een hoofdrol op. Je voelt de verschroeiende hitte haast in elk frame. Alsof je naast Peter O’Toole staat om de Turken te bestrijden.

Dog Day Afternoon ( 1975)

Al Pacino heeft een topplan: een bank overvallen tijdens één van de heetste dagen van het jaar. Resultaat: een heerlijk explosief bankovervaldrama met Pacino in topvorm. De acteur alles uit de kast zien halen is zelfs opzwepender dan de hete zonnestralen die neerdalen op het plaats delict. Attica!!!

Do The Right Thing (1989)

Warme zomerdagen kunnen ook voor spanningen zorgen. De onenigheden tussen verschillende gemeenschappen in een New Yorkse wijk worden tijdens de heetste dag van het jaar op de spits gedreven. Haat, onbegrip en een verzengende hitte vormen een explosieve cocktail in het ultieme meesterwerk van Spike Lee.

Barton Fink (1991)

Ook in Hollywood kan de hitte ondraaglijk zijn. Jon Turturro puft zich een weg door de straten van Tinseltown om het te maken als scenarist, maar de duistere geheimen van de filmstad gooien roet in het eten. En het wordt enkel maar heter naar het einde toe dankzij een vurige finale.

Nog aanraders: Rear Window (1954), The Seven Year Itch (1955), Cat On a Hot Tin Roof (1958), Cool Hand Luke (1967), In The Heat of the Night (1967), La piscine (1969), The Texas Chain Saw Massacre (1974), Body Heat (1984), Predator 2 (1990), Dazed and Confused (1993), Falling Down (1993), Die Hard: With a Vengeance (1995), A Summer’s Tale (1996), The Paperboy (2012), Call Me By Your Name (2017)