http://wordpress.cinemapp.com/wp-content/uploads/2019/06/toy-story-4-1458x1115px.jpg

Wint Pixar eindelijk de Oscar voor Beste Film met Toy Story 4?

De reputatie van de animatiefilm heeft de afgelopen eeuw een lange weg afgelegd. Pixar legt de lat steeds hoger en verovert de wereld met figuren als Buzz Lightyear, WALL-E en Ratatouille. Maakt het met Toy Story 4 eindelijk komaf met de mythe dat animatiefilms voor kinderen zijn en wint het die felbegeerde Oscar voor Beste Film?

Al jarenlang kijken de leden van de Academy of Motion Pictures Arts and Sciences neer op animatiefilms. Bij opmerkelijke prestaties durven de conservatieve leden een ere-Oscar uitreiken. Meestal gingen die in het verleden naar Walt Disney, zoals voor Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen in 1937 of voor het gebruik van muziek in Fantasia (1941). Echte nominaties zitten er echter niet in voor de getekende kunstvorm.

Disney vs. Pixar

Dat verandert in de jaren 90. Disney scoort in 1991 de eerste Beste Film-nominatie voor een animatiefilm met Belle en het Beest. Met hun eerste worp Toy Story (1995) biedt Pixar meteen stevig weerwerk. Ze scoren niet alleen een Special Achievement Award, maar ook nominaties voor Beste Originele Script, Beste Soundtrack en Beste Song. Vijf jaar later krijgt ook Toy Story 2 (1999) een nominatie voor Beste Song en vestigt Pixar zich als vaste waarde.

De stijgende populariteit van animatiefilms en de competitieve spirit tussen Disney en Pixar ontgaat ook de Academy niet. In 2001 lanceren ze de Oscar voor Beste Animatiefilm. Tijdens de eerste editie moet Pixars Monsters, Inc. het afleggen tegen Shrek van Dreamworks, maar dat werkt als een rode lap op een stier. In het achttienjarige bestaan van de categorie haalt Pixar vervolgens twaalf keer een nominatie binnen en winnen ze negen keer het gouden beeldje. Daarmee doen ze ruimschoots beter dan Disney met elf nominaties en drie overwinningen.

The sky is the limit voor Pixar

Maar Pixar ziet het groter. 2008 blijkt een woelig jaar voor de Oscars. Niet door de winnaar Slumdog Millionaire, maar omdat populaire genrefilms zoals The Dark Knight en Wall-E geen nominatie voor Beste Film scoren. Daarom breidt de Academy de Beste Film-nominaties in 2009 uit van vijf naar tien om een kans te geven aan populairdere films. Opnieuw komt Pixar als grote overwinnaar uit de bus. Als enige animatiebedrijf behalen ze tweemaal een Beste Film-nominatie: voor Up in 2009 en voor Toy Story 3 in 2010. Die laatste film wint ook de Oscar voor Beste Song en krijgt een nominatie voor Beste Originele Script en Best Sound Editing.

Met Beste Film-nominaties en een resem andere Oscars op zak, blijft er maar een logische volgende stap voor Pixar: de Oscar voor Beste Film. In tegenstelling tot Cars, dat Pixar regelmatig uitmelkt voor commerciële kinderdoeleinden, is Toy Story zorgvuldig geconserveerd goed binnen het bedrijf. Woody, Buzz en de andere toys worden alleen uit de stoffige zolderdozen gehaald als er ook echt een verhaal te vertellen valt. En bijna tien jaar nadat Toy Story 3 onze traankanalen volledig deed opdrogen, lijkt het Amerikaanse animatiebedrijf klaar voor een nieuw offensief. Alle bekende figuren zijn opnieuw van de partij en klaar om de animatiefilm definitief op de kaart te zetten.

Of Pixar de Oscar voor Beste Film wint, weten we pas op 9 februari 2020. Maar ga vooral zelf naar de bioscoop om al je favoriet speelgoed opnieuw tot leven te zien komen.