http://wordpress.cinemapp.com/wp-content/uploads/2019/02/httydthw-e1549191187947.jpg

Recensie How To Train Your Dragon: The Hidden World

Hoe zou het nog zijn met de inwoners van Berk? Ook bij ons spookt die vraag al vijf jaar door ons hoofd. Na lang wachten krijgen we eindelijk een antwoord in het sluitstuk van deze zinderende drakentrilogie. 

Aan de start van The Hidden World gaat alles goed met de inwoners van Berk. De draken en Vikingen leven nog steeds vredevol naast elkaar. Hiccup (Jay Baruchel) is nu dorpshoofd, maar worstelt met zijn rol als leider. Hij wordt op de proef gesteld wanneer een nieuwe vijand Berk bedreigt. En hij krijgt te maken met nog een extra zorg, want zijn gevleugeld maatje Toothless vindt de liefde.

Met deze derde film wil regisseur Dean Deblois zowel een mooie afsluiter aan zijn filmreeks breien als opnieuw een spectaculaire animatieblockbuster afleveren. Die twee doelstellingen lopen elkaar in The Hidden World helaas wat in de weg, waardoor de film rommeliger aanvoelt dan zijn twee voorgangers.

Voor het verhaal wijkt Deblois amper af van de formule die van deel 2 zo’n sterke sequel maakte. We maken opnieuw kennis met een intimiderende schurk – een die minder geslaagd is als Drago – die jacht maakt op draken, alles werkt opnieuw toe naar een spetterende conclusie en ondertussen wordt de relatie van Toothless en Hiccup opnieuw onder druk gezet.

The Hidden World zadelt je zo op met een irritant déjà-vu-gevoel. Daarbovenop zijn ook sommige personages slordig uitgewerkt in het scenario. De moeder van Hiccup (Cate Blanchett) krijgt opvallend weinig te doen in de film en Hiccups liefje, Astrid (America Ferrara), is vooral aanwezig om de held van het verhaal de juiste richting uit de duwen.

Gelukkig zijn er andere elementen die wel sterk uit de hoek komen. Het leukste aan deze threequel zijn de romantische escapades van Toothless met een witte Ligth Fury. Zien hoe de Night Fury worstelt om het hart van zijn soortgenoot te veroveren is aandoenlijk en hartverwarmend.

Net zoals in de vorige films wordt het allemaal weer in een jasje van prachtige animatie, knappe fotografie en een gespierde soundtrack gestoken. Ook dit derde deel is in elkaar gebokst met liefde en toewijding voor de wereld en personages die deze kleurrijke franchise vorm geven. Die liefde kent een hoogtepunt in de tedere epiloog die een mooi einde plakt aan een onevenwichtige film en een filmreeks die uiteindelijk veel beter is dan ze ooit had mogen zijn.

(How To Train Your Dragon: The Hidden World is vanaf nu verkrijgbaar op DVD, Blu-ray, Blu-ray 3D en UHD.)