http://wordpress.cinemapp.com/wp-content/uploads/2019/07/oldManAndTheGun.jpg

The Old Man & The Gun: Robert Redford neemt afscheid

Vanwege zijn leeftijd kun je het moeilijk onverwacht nieuws noemen, maar het zorgde toch voor een kleine golf van verbazing in de filmwereld toen Robert Redford aangaf dat The Old Man and the Gun zijn laatste film ging worden. De verwachtingen voor zo’n aangekondigd afscheid zijn dan ook enorm hoog.

Redford is dan ook één van de laatste levende legendes uit Hollywood (Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969)! All the President’s Men (1976)! The Sting (1973)!) en trekt hier opnieuw zijn gangsterkleren aan. Hij speelt Forrest Tucker – een professionele bankovervaller die het niet kan laten om nog één grote overval te beramen vooraleer hij op pensioen gaat – en het handige aan zo’n carrière als die van Redford is dat je met gemak stukjes van zijn andere films kunt gebruiken als flashback.

Zo wordt onder andere gebruik gemaakt van het ondergewaardeerde The Chase (1966) en steekt regisseur David Lowery dan ook een aantal verwijzingen naar de meest gekende films van zijn hoofdrolspeler in de film. Hij vergeet daarbij wel zelf indruk te maken. Niet dat The Old Man and the Gun een slechte film is, maar nergens geraak je het gevoel kwijt dat hier echt wel meer in had kunnen inzitten. Hoewel sporadisch de klasse naar boven komt, blijft het algemeen gezien een tikkeltje gemakzuchtig.

Zo komt de strijd tussen de bankovervallers en de politie die hun op de hielen zit nooit echt tot zijn recht en is het eigenlijk gewoon genieten van de speelsheid en het plezier dat de cast lijkt te hebben. Want dat heeft The Old Man and the Gun wel: speelplezier. Redford loopt de gehele speelduur met een glimlach op zijn gezicht en hoewel meermaals wordt aangegeven dat zijn personage dat nu eenmaal doet, is het niet zo vergezocht dat hij gewoon effectief plezier heeft in zijn rol.

Hij wordt natuurlijk ook ondersteund door een degelijke cast qua bijrollen. Het verbaast me dat Redford nooit eerder met Sissy Spacek heeft samengespeeld (jammer, want ze zijn hier op dreef) en Tom Waits mag gewoon zichzelf zijn en vertelt nog een leuke monoloog over kerstmis. Danny Glover loopt misschien een tikkeltje verloren, maar tussen al dat oud geweld is er nog een – toch in vergelijking met al de rest – jonkie die het uitstekend doet: Casey Affleck, de betere van de twee Affleck broers.

Technisch gezien kun je dit niet Redford’s laatste rol noemen aangezien hij nog die cameo in Avengers Endgame (2019) heeft, maar het zou toch echt wel zijn laatste hoofdrol zijn. Hij heeft een mooie carrière achter de rug en hoewel The Old Man and the Gun niet tot zijn beste werk hoort, is het een mooie afsluiter.