http://wordpress.cinemapp.com/wp-content/uploads/2019/06/spidey-e1561842535909.jpg

Spider-Man: Far From Home – hobbelige schoolreis

Hoe zou het nog zijn met Peter Parker na de hartverscheurende gebeurtenissen uit Avengers: Endgame (2019)? Niet goed, zo blijkt. Hij rouwt en ondertussen fladderen er ook heel wat onbeantwoorde vlinders in zijn buik rond. Maar gelukkig kan hij zijn zinnen verzetten, want hij vertrekt op schoolreis naar Europa.

Inderdaad, Europa! Het uitje start in Venetië, waar hij (Tom Holland) samen met onder andere MJ (Zendaya) en Ned (Jacob Batalon) gezellig de toerist uithangt. Maar helaas moet hij toch zijn Spider-Man-masker uit zijn koffer halen wanneer de historische stad plots wordt belaagd door een watergedrocht en de mysterieuze Mysterio (Jake Gyllenhaal). Wie is die vreemde figuur? Wat wil hij? En hoe past Nick Fury (Samuel L. Jackson) in heel het verhaal?

Natuurlijk is er ruimte voor wat drama en karakterontwikkeling. Zeker na de feiten van Endgame. Peter is in de war door hoe die film eindigde en probeert meer dan ooit zijn plaats in het Marvel Cinematic Universe (MCU) te vinden. Dat is geen makkie, waardoor hij terug op zoek moet naar die grote kracht die komt kijken bij die grote verantwoordelijkheid. We moeten wel zeggen dat het pad dat Parker aflegde in Homecoming sterker was uitgewerkt. In Far From Home voelt het soms aan als een herhalingsoefening. En de richting waarin Marvel Parker wil uitsturen overtuigt nog niet helemaal.

Daarnaast lijdt de film onder een hobbelige vertelstructuur. Far From Home is postkaartcinema (films waarin er van de ene internationale locatie naar de andere wordt gehuppeld) van de puurste soort. Gevolg: scènes en sequenties die met haken en ogen aan elkaar lijken te hangen en amper een vloeiend geheel vormen. Leuk om de webslingeraar eens in andere steden dan New York te zien, maar helaas vormt die keuze een obstakel in deze MCU-aflevering.

Maar gelukkig zijn er nog een heleboel acteurs die je aandacht afleiden. Holland voelt zich helemaal thuis in de huid van Marvels populairste held, Zendaya is heerlijk als een sarcastische MJ, Jon Favreau was nooit beter als Happy Hogan, Jacob Balaton zorgt voor de nodige comic relief en Jake Gyllenhaal amuseert zich als de iconische Spidey-schurk Mysterio.

Zonder te spoilen: de film gaat voor een interessante aanpak voor Mysterio. Hij is bijvoorbeeld een personage dat je op het verkeerde been durft zetten.en wanneer hij echt in actie schiet, belandt je in een surrealistische droomwereld waarmee de effectenteams even alles uit de kast hebben gehaald.

Het eindverdicht? Complexloos zomervertier dat heerlijk snackable is. Ook na Endgame blijven Marvelfilms grotendeels formulewerk – onopwindende actiemomenten, voorspelbare kleurenpaletten, weinig avontuurlijke regiekeuzes – dat amper verrassend of gedurfd uit de hoek komt. Dat blijft spijtig, maar we leggen er ons bij neer. Want ja, het is en blijft Spidey, hé.