http://wordpress.cinemapp.com/wp-content/uploads/2019/04/christopher-nolan.jpg

Verrassing! De grootste film van 2020 wordt geen superheldenfilm

Deze maand verschijnt met Avengers: Endgame (2019) de grootste film van het jaar in de bioscoop. Afgelopen weken werden op het internet de eerste zaadjes gepland van wat de grootste film in 2020 belooft te worden. Wat weten we nu al van de nieuwe film van Christopher Nolan?

Vraag aan vrienden welke film ze vorige week hebben gezien en de kans is groot dat ze de titel niet meer weten. Een acteur of actrice kunnen ze nog net oprakelen, maar meer krijg je niet om de titel te raden. Wie de regisseur was? Dan hoor je het gegarandeerd in Keulen donderen. Toch is het een regisseur die ons al een tijdje doet uitkijken naar 17 juli 2020. Dan komt immers de nieuwe film van Christopher Nolan uit.

Tom Cruise, Koen De Bouw, Jennifer Lawrence of Ryan Gosling. Ja, acteurs of actrices vormen meestal de doorslaggevende factor om een keuze te maken in het immense aanbod van bioscoopfilms. Regisseurs? Daarvoor ruilen mensen de cosy sofa niet in voor een lekker zittend bioscoopzeteltje. Toch zijn er uitzonderingen. Quentin Tarantino ging twee weken geleden met serieus wat aandacht lopen door de lancering van de eerste trailer van zijn nieuwste film Once Upon a Time in Hollywood (2019). Het helpt natuurlijk als je Brad Pitt en Leonardo DiCaprio in de hoofdrollen hebt. Maar de regisseur die ieders hart meteen enkele malen sneller laat kloppen bij het lezen van zijn naam in de titel van een artikel is niemand minder dan Christopher Nolan.

Nolan maakte amper 10 films, maar staat al enkele jaren in het rijtje van beste regisseurs ooit. De man blikte o.a. Inception (2010), Interstellar (2014), Dunkirk (2017) en The Dark Knight (2008) in. Hij behoort tot het kleine kransje van regisseurs die een enorme hype weet los te weken rond elk nieuw project. Een nieuwe film wordt nooit aangekondigd als ‘de volgende film van Nolan’, maar krijgt steevast het etiket ‘event film’. Zijn films zijn niet zomaar een bezoekje aan de bioscoop, maar een heuse gebeurtenis. Een absolute reden om toch nog maar eens naar die multiplex te gaan en je naast wildvreemden in een donkere zaal te nestelen voor een ervaring die je thuis niet kan nabootsen. Zelfs niet met een 4K-TV en een surroundsysteem.

Maar zijn volgende film dus. ‘North by Northwest meets Inception’. Een ‘massive, innovative action blockbuster’. Een romantische thriller à la Hitchcock. Rasechte clickbait-titels, maar ze hadden duidelijk hun effect en brachten ook ons even in dromenland. Want of Nolan effectief met zo’n film bezig is, valt nog even af te wachten. Wat we wel al zeker weten is dat de film in IMAX wordt uitgebracht. Nolan strikte ook opnieuw de Nederlander Hoyte Van Hoytema als cameraman. Beide heren werkten al samen aan Interstellar en Dunkirk. Ook een aantal castleden zijn al bekend, waaronder Elizabeth Debicki (The Great Gatsby (2013), Widows (2018)), Robert Pattinson (Good Time (2017), Twilight (2008)) en John David Washington (BlackKklansman (2018)). We verwachten dat zij kleinere rollen zullen spelen en de echte hoofdrolspelers nog aangeduid of in ieder geval bekendgemaakt moeten worden. Het scenario zou al klaar zijn en Nolan begint dit najaar te filmen.

Vraag dus nu maar al verlof aan voor 17 juli 2020, want dan draait de grootste ‘event film’ van volgend jaar in de bioscoop. Zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben.