http://wordpress.cinemapp.com/wp-content/uploads/2019/10/1501497961-sister-act-2-e1570189517649.jpg

Vrouwen kijken met Girls on Film

Antwerpen is sinds kort een filmcollectief rijker. De drie jonge dames achter Girls on Film zijn erop uit om een breder platform te creëren voor cinema over en door vrouwen. Waarom? Simpel: vrouwen worden niet voldoende gerepresenteerd in de filmsector.

De voornaamste manier waarop Chiara (25), Sofie (26) en Eline (28) – de sterke krachten achter Girls on Film – feministische cinema in de kijker willen zetten is via filmvertoningen in de Antwerpse stadsbioscoop De Cinema. Vanaf begin oktober vertonen ze daar films die vrouwelijke ervaringen centraal plaatsen gekoppeld aan een interessante gastspreker die de film van een korte inleiding voorziet.

Girls on Film laat elke screening een gastspreker aan het woord uit het feministische, academische of artistieke milieu, die de film kiest. Dit jaar zijn dat UA-onderzoekster Camille Bourgeus, historica en auteur Anaïs Van Ertvelde en comedian Soe Nsuki.

Bourgeus kiest op dinsdag 8 oktober voor de film Les rendez-vous d’Anna (1978) van de iconische Belgische filmmaker Chantal Akerman. In de film neemt Akerman ons mee op een nomadische tocht van een Belgische cineaste. Op haar reis heeft het hoofdpersonage diverse ontmoetingen die de kijker op een bijna voyeuristische wijze kan meebeleven.

Op 12 november kan je genieten van Van Ertveldes keuze: Agnieszka Smoczyńska The Lure (2015). The Lure is een poolse horrormusical over twee bloeddorstige zeemeerminnen die tijdens de jaren 80 optreden in een nachtclub in de Poolse heavy-metal scene. De cineaste gebruikte elementen uit De Kleine Zeemeermin van Hans Christian Andersen en middeleeuwse folklore om haar zeemeerminnen vorm te geven.

En op 12 december kan je dankzij Nsuki (nog eens) genieten van de comedyklassieker Sister Act (1992). Whoopi Goldberg speelt in deze nonnen-musical een cabaretzangeres die schuilt voor een stel gangsters in een klooster. Al snel valt ze uit de toon met haar eigenzinnige gedrag en smeedt ze vriendschappen met haar kloosterzusters, die ze in no-time laat zingen in een succesvol gospelkoor.

Meer info vind je op de Facebookpagina van Girls on Film.