http://wordpress.cinemapp.com/wp-content/uploads/2019/06/born.jpg

Wat te kijken op de Indepence Day?

Bij ons is 4 juli niet zo’n speciale dag, maar in Amerika is het misschien wel één van de ‘grootste’ feestdagen. Het is namelijk Independence Day waarbij de onafhankelijkheid van de VS tegenover het Koninkrijk Groot-Brittannië gevierd wordt. Cinemapp brengt je (meer dan) een kwartet films om in de juiste sfeer te komen.

Born on the Fourth of July (1989)

Samen met Independence Day (1996) de meest voor de hand liggende keuze en misschien wel één van Tom Cruise’s meest iconische rollen. Cruise speelt Ron Kovic die werd geboren op 4 juli 1946 en vrijwillig naar Vietnam trekt. Daar komt hij echter gedesillusioneerd – en gehandicapt – van terug waarna hij evolueert in een kritische tegenstander van de Vietnam oorlog. Gebaseerd op ware feiten en hoewel dit met zijn 2.5 uur aan speelduur een lange zit is, wordt je interesse vast gehouden. 

Jaws (1975)

“Jaws? De haaienfilm? Wat heeft dat met Independence Day te maken?” horen we je denken. Alles en niets eigenlijk omdat de film zich effectief afspeelt op 4 juli. Dit hersenspinsel van Steven Spielberg (gebaseerd op het boek van Peter Benchley) werd door John Williams van een legendarische soundtrack voorzien en de rest is geschiedenis. Een generatie mensen durfden niet meer in het water en hoewel er nog een aantal (on)officiële sequels volgen, kan zoals bijna altijd niets aan het origineel tippen.

I Know What You Did Last Summer (1997)

Ook een film die je niet direct associeert met parades, barbecues, baseball en vuurwerk maar wek eentje die zich volledig afspeelt in het Fourth of July weekend. Een klassieker uit de jaren ’90 horror revival die de carrières van onder andere Jennifer Love Hewitt, Sarah Michelle Gellar en Ryan Phillippe een serieuze boost gaf. Het uitgangspunt is even simpel als geslaagd: 4 tieners rijden ’s nachts iemand aan, plegen vluchtmisdrijf en worden nadien gestalkt (en meer) door iemand die hen heeft gezien..

Toch graag iets meer patriottisch?

Misschien wil je eigenlijk gewoon de Amerikaanse vlag eren en hoe doe je dat beter dan met een film die bol staat van Amerikaanse helden? Dan kom je al snel bij een oorlogsfilm uit en daar is keuze genoeg in. Met onder andere Pearl Harbor (2001), The Patriot (2000) en Saving Private Ryan (1998) krijg je de meer hedendaags gelauwerde oorlogsfilm voorgeschoteld, maar vergeet zeker ook The Longest Day (1962) of Mr. Smith Goes To Washington (1939) niet te kijken als je van de meer klassieke cinema houdt.