http://wordpress.cinemapp.com/wp-content/uploads/2019/07/Birds2.jpg

Birds of Passage: Dromerige Colombiaanse gangstersage

Hoewel de meeste Colombiaanse gangsterdrama’s focussen op de rijke druglords à la Narcos, werpt Birds of Passage een blik op de betrokken inheemse volkeren.  Het creëert daarbij een dromerige esthetiek maar mist soms geloofwaardigheid.

“Dromen bewijzen het bestaan van de ziel” verklaart een oude vrouw vroeg in het epische gangsterdrama Birds of Passage. Het Noord-Colombiaanse Wayuu-volk komt echter terecht in een nachtmerrie wanneer ze verwikkelt raken in de internationale marihuana-handel. Waar de vorige film van Ciro Guerra, Embrace of the Serpent (2015), nog een metafysische meditatie was over kolonialisme, maakt hij hier, bijgestaan door zijn ex-vrouw Cristina Gallego, een sprong in de tijd om een verhaal over het verdwijnen van traditionele waarden te vertellen.

Die aandacht voor eeuwenoude tradities en rites zorgt voor een aantal adembenemende scènes. In de openingsscène danst een jonge vrouw gekleed in een donkerrood gewaad een paringsdans met haar potentiële aanbidders. Close-ups van de dansende gezichten wisselen zich dynamisch af met shots van de wind die speelt met het rode gewaad om dan te keren naar de gebiologeerde blikken van toeschouwers. Op andere momenten toont de woestijn zich een ideale setting voor postkaartachtige  taferelen van wagens en mensen die door de woestijn waden.

De film schuwt zeker het geweld niet. Zo krijgen we te zien hoe de welvarende drugshandel een brutale invloed heeft op de verschillende partijen. Maar in de tegenstelling tussen eeuwenoude tradities en besnorde mannen met Kalasjnikovs zit ook de zwakte van de film. De film bouwt in het eerste deel het belang van vasthouden aan tradities op, om vervolgens de Wayuus alles overboord te doen gooien voor luxueuze woestijnvilla’s en designmeubelen. Een bruuske ommekeer zonder gegronde motivatie.

De film beweert zich te baseren op waargebeurde feiten, maar kwam in Colombia in opspraak door zijn incorrecte voorstelling van de geschiedenis. Volgens historici waren de Wayuus niet betrokken bij het ontstaan van de marihuana-handel en zijn ze er zeker niet economisch op vooruitgegaan. Realiteit of cinematografische droom, Birds of Passage bewijst in zijn meest dromerige passages een echte ziel te hebben, maar faalt geloofwaardigheid over te brengen.