http://wordpress.cinemapp.com/wp-content/uploads/2019/08/dora.jpg

Dora and the Lost City of Gold: Charmante avonturenfilm voor jong en oud

Met Dora and the Lost City of Gold slaat Nickelodeon twee vliegen in een klap. Het breidt het kinderlijke universum van een van de meest succesvolle kinderseries van de laatste jaren uit, en biedt daarnaast ouders een hilarische en charmante Indiana Jones-parodie.

“Rugzak, rugzak. Rugzak, rugzak”, “Swieber niet stelen!” en “Het lukte! Het lukte!”. Allemaal legendarische rijmpjes bekend bij iedereen die de afgelopen twee decennia wel eens naar Nickelodeon keek. Voor de Dora the Explorer-ketters: Dora is een 7-jarig meisje dat samen met haar pratende rugzak en aapje Boots (genoemd naar zijn rode laarzen) elke aflevering op avontuur trekt. Daarbij doorbreekt ze voortdurend de vierde wand om het publiek om hulp te vragen en leert ze kinderen een mondje Spaans (of Engels in de Nederlandstalige versie).

Na het immense succes van de Dora-televisieserie en de toenemende nood van Hollywood aan Latinx-vertegenwoordiging op het grote scherm, zag de Amerikaanse cartoongigant de kans rijp voor een Dora live action-remake. Daarin is Dora (Isabela Moner) ondertussen wat ouder en heeft ze de jungle en haar ouders achter zich gelaten om aan haar grootste avontuur tot dusver te beginnen: de middelbare school. Maar wanneer haar ouders plots verdwijnen in de Peruviaanse jungle steekt de zucht naar spanning snel opnieuw de kop op en gaat Dora samen met haar schoolkameraden op zoek naar de verloren gouden Inca-stad.

Mocht die premisse klinken als een soort Mean Girls meets Indiana Jones dan heb je het concept van de film ongeveer door. Dora’s onophoudelijke enthousiasme en onbevangen vriendelijkheid werken echter charmerend en maken van de film een kinderlijke parodie op het avonturengenre. De echte ontdekking van de film is trouwens niet de visueel teleurstellende gouden stad, maar Isabela Moner die de positieve doch naïeve spirit van Dora volledig belichaamt. Regisseur James Bobin vulde de cast verder aan met sterren uit de Latijns-Amerikaanse wereld zoals Eva Longoria, Michael Peña (Dora’s ouders) en slechterik Eugenio Derbez, die het komische met een dikke knipoog onderstrepen.

Nee, Dora and the Lost City of Gold is geen kinderfilm van de bovenste plank. Maar in een week waarin Quentin Tarantino opnieuw zijn misogyne demonen loslaat in cinemazalen, is het fijn om te zien dat elders wel vooruitgang wordt geboekt. Het lukte! Het lukte!