http://wordpress.cinemapp.com/wp-content/uploads/2019/07/escapeRoom.jpg

Escape Room: Cube ontmoet Saw

Net zoals escape rooms in het echte leven als paddenstoelen uit de grond schieten, probeert Hollywood ook een graantje van het succes mee te pikken. Daardoor heb je sinds 2017 namelijk al 3 films met de titel Escape Room waarvan dit hersenspinsel van regisseur Adam Robitel de meest recente in het rijtje is. 

Hierin ontvangen zes vreemden elk een mysterieuze uitnodiging voor een escape room en indien iemand weet te ontsnappen, hangt er een bonus van 10.000 dollar aan vast. Met zo’n opzet weet je al dat er doden gaan vallen maar de film werd ingehaald door de realiteit. Zo werd de cinemarelease een paar maanden uitgesteld vanwege het ongeval in Polen waarbij 5 tieners om het leven kwamen toen ze niet uit de escape room wisten te ontsnappen.

De film zelf is vanaf vanaf woensdag 10 juli te koop op dvd en blu-ray en Robitel maakt er qua design wel iets van dat ik zelf nog nooit eerder in zo’n escape room ben tegen gekomen. Realistisch is het verre van, maar het zorgt er wel voor dat je benieuwd bent naar wat de makers de volgende keer weer uit hun mouw zullen schudden. Een aantal erg leuke visuele dingetjes (hoewel alle kamers de moeite zijn, is de biljartkamer op zich het leukst) en dat is maar goed ook.

Qua plot zakt dit namelijk wel als een kaartenhuisje in elkaar. Sowieso erg vreemd om in dit soort film met het einde te beginnen en dan gebruik te maken van het “3 days ago” principe (weg spanning..) en ook qua plot is Escape Room voorspelbaarheid troef. Hoewel het trucje met de flashbacks ook niets nieuws onder de zon brengt, zorgt het wel een beetje voor personages die iets meer van vlees en bloed zijn dan je in dit soort films gewend bent.

Met uitzondering van Nik Dodani (die is van de eerste tot de laatste minuut irritant) is er ook qua cast weinig op aan te merken. Met onder andere Deborah Ann Woll (Daredevil en True Blood), Logan Miller (Scouts Guide to the Zombie Apocalypse) en Tyler Labine (Tucker and Dale vs. Evil) heb je sowieso al wel wat degelijke namen in de running en dat merk je. Er zit een goede dynamiek tussen de deelnemers en hoewel het een ietwat cliché hoopje bij elkaar is, doen ze het met de beperkte middelen nog goed.

Escape Room is uiteindelijk een soort van mengeling tussen Saw en Cube en dat werkt eigenlijk wel. De film was blijkbaar wel succesvol genoeg om al een sequel te garanderen. Die staat gepland voor 17 april 2020 en eerlijk gezegd? Ik zie het nog wel zitten. Qua plot stelt dit dus allemaal niet veel voor maar het design van de rooms op zich maakt veel goed.