http://wordpress.cinemapp.com/wp-content/uploads/2019/07/jessie-buckley-1.jpg

Jessie Buckley: meer dan een It-girl

Van een jonge muzikale belofte over finaliste in de Britse talentenshow I’d Do Anything tot alomtegenwoordig acteerwonder: de 29-jarige Ierse Jessie Buckley heeft de afgelopen tien jaar al een mooi parcours afgelegd. A pretty face waar je morgen niets meer van hoort? We don’t think so! Als er een jonge actrice is die je vandaag in het oog moet houden, dan is dit roodharige multitalent uit Killarney wel.

Het maakt haast niet uit welke rol Buckley voor haar rekening neemt. De lof van pers en publiek volgt vanzelf. Zo wordt ze nu al maanden internationaal op handen gedragen voor haar geweldige vertolking in Wild Rose (Vanaf 17/7 in de Belgische zalen), waarin ze een energieke muzikant uit Glasgow speelt die ervan droomt om een countryster te worden. Het leverde haar al twee acteerprijzen op: eentje op het Dublin International Film Festival en eentje op het Newport Beach Festival.

Maar dat zijn niet de eerste prijzen die de jonge vrouw in de wacht sleepte. Vorig jaar ging ze aan de haal met de Independent Film Award voor Beste Nieuwkomer en behoorde ze tijdens de BAFTA-uitreiking tot de kanshebbers op de EE Rising Star Award. Die erkenning had ze te danken aan haar eerste grote filmrol in de Britse psychothriller Beast (2017). In die prent bewees ze dat ze veel meer was dan zomaar een zangtalent. Screen International noemde haar een natuurkracht in de film, Empire vond haar acteerprestatie aangrijpend en ook Variety was onder de indruk. Haar acteerkunsten vielen dus in de smaak. Het was de voortzetting van een wilde rollercoasterrit die nog lang niet op topsnelheid is gekomen.

Die rollercoaster schoot in 2008 met een aanzienlijke snelheid uit de startblokken. De achttienjarige meid waagde zich toen namelijk aan een deelname aan I’d Do Anything, een talentenjacht waarin men op zoek ging naar de nieuwe Nancy voor de Londense opvoering van de musical Oliver!. Ze haalde de finale – waar ze indruk maakte met haar versie van het nummer As Long As He Needs Me – maar won uiteindelijk niet. In de jaren nadien veroverde ze rollen in musicals en theaterstukken – waaronder in Henry V naast Jude Law – en studeerde ze af aan de Royal Academy of Dramatic Art in Londen.

In 2016 begon ze te timmeren aan haar televisiecarrière. Voor de groots opgezette minireeks War & Peace, gebaseerd op het gelijknamige werk van Leo Tolstoy, kroop ze in de huid van Marya Volkonskaya. Zelfs met haar eerste grote tv-rol maakte ze al indruk. In vele recensies was te lezen hoe Buckley zich via haar acteerprestatie onderscheidde van de rest van de cast. Ze maakte vooral indruk met haar verschijning in de tweede aflevering.

Vanaf War and Peace stroomden de projecten binnen. Een jaar later schitterde ze naast Tom Hardy in de brutale historische reeks Taboo. Iemand als Hardy speelt zo’n tengere, jonge actrice toch gewoon van het scherm? Think again. Buckley staat in Taboo als Lorna Bow mooi haar mannetje naast de grommende Engelsman. Beter nog: dankzij haar personage mag ze af en toe ook overtuigend weerwerk bieden aan brompot Hardy. Entertainend om te zien.

In 2017 volgde het vijfdelige oorlogsdrama The Last Post, een jaar later schitterde ze in de miniserie The Woman in White en dit jaar maakte ze indruk met wat mogelijk haar indrukwekkendste tv-rol tot op heden is: Lyudmilla Ignatenko in de veelgeprezen dramaserie Chernobyl. Als Lyudmilla leeft Buckley zich volledig in als de vrouw van een brandweerman die voor haar ogen verteerd wordt door stralingsziekte. Met weinig woorden weet de Ierse een immense pijn in haar vertolking te leggen en maakt ze van de vrouw een van de memorabelste figuren uit de meesterlijke miniserie.

Chernobyl en Wild Rose zorgden er dit jaar samen voor dat Buckley tot de meest bejubelde jonge actrices van het moment behoort. Heeft ze daardoor haar hoogtepunt al bereikt? Moeilijk te zeggen, maar het uitzonderlijke acteertalent van de dame uit Killarney schuif je niet zomaar aan de kant. En ze heeft ook nog heel wat projecten op stapel staan. Ze zal de komende maanden en jaren nog te zien zijn in een biopic over Judy Garland, in het spionnendrama Ironbark, naast Robert Downey Jr. in The Voyage of Doctor Doolittle en in de nieuwste film van Eternal Sunshine of the Spotless Mind-brein Charlie Kaufman.

Nog veel dus om naar uit te kijken. En ook al loopt haar filmcarrière spaak, met het arsenaal aan talenten dat ze achter de hand heeft, weet Buckley zich wel te redden. Zingen, optreden, theater, televisie, cinema of musicals? Leg het haar voor de voeten en ze doet er haar ding mee. De ster van Buckley heeft zijn hoogste punt nog niet bereikt. Mark our words.