http://wordpress.cinemapp.com/wp-content/uploads/2019/05/detective-pikachu-e1557076793414.jpg

Pokémon: een korte tijdlijn

Vanaf deze week draait met Detective Pikachu voor het eerst een live-action Pokémonfilm in de zalen. Eindelijk, want de franchise die in het teken staat van kleurrijke beesten die je met een rood-witte bal moet vangen, bestaat al sinds 1995. Niet helemaal mee met de Pokémon-hetze? We gidsen je met plezier door de geschiedenis van het fenomeen.

1995

De Japanse game-ontwikkelaar Satoshi Tajiri bedenkt het concept Pokémon, ook wel bekend als Pocket Monsters. Wat houdt het in? Trainers die in een fictieve wereld rondreizen om de zogenaamde Pokémon te vangen en te trainen, zodat ze nadien tegen andere Pokémon kunnen vechten tijdens heuse toernooien.

1996

De aftrap van de franchise wordt gegeven met twee spelletjes voor de toenmalige Game Boy: Pokémon Blue en Pokémon Red. In die spellen kan je als speler de Kanto-regio ontdekken, Pokémons vangen en vechten tegen andere Pokémon-trainers. De games introduceren de eerste generatie Pocket Monsters, waar iconische Pokémon als Pikachu, Charizard en Mewtwo deel van uitmaken. De Game Boy-spellen worden wereldwijd immens populair en gaan meer dan 300 miljoen keer over de toonbanken.

Ook het Pokémon Trading Card Game wordt voor het eerst op de markt losgelaten. De zogenaamde Pokémonkaarten laten gebruikers toe om met elkaar te ruilen of te vechten. Net als de games verkopen de kaarten als zoete broodjes en worden overal ter wereld speelplaatsen overspoeld door het kaartenspel.


1997

Een jaar na de game- en kaartenhype wordt er een televisieserie rond Pokémon gelanceerd. De serie volgt de jonge knaap Ash Ketchum, die de beste Pokémontrainer ter wereld wil worden. Samen met zijn maatje Pikachu en zijn vrienden Misty en Brock probeert hij die droom waar te maken. Maar de schurken – met Team Rocket op kop – liggen op de loer om zijn droom te verwoesten. De reeks telt momenteel 1053 afleveringen.


1998

De Pokémongekte die Pikachu en co. met zich meebrachten, bereikt een hoogtepunt met een eerste bioscoopfilm. In de film moeten Ash en co. het opnemen tegen Mewtwo, een Pokémon die de wereld wil veroveren met een kwaadaardig plan. Mewtwo Strikes Back was de eerste in een reeks van meer dan 20 Pokémonfilms.


1999

Een hype moet blijven draaien. Daarom introduceren de eigenaars van het Pokémonmerk – Nintendo, Game Freak en Creatures, Inc. – 100 nieuwe monstertjes. Dat gaat gepaard met twee nieuwe games (Pokémon Gold en Silver). Een strategie die de mensen achter het merk later nog vaak zullen toepassen.


2002

De games Pokémon Ruby en Sapphire zijn beschikbaar voor de Game Boy Advance. Met die twee nieuwe releases maken fans kennis met 135 nieuwe Pokémon.


2006

De Pokémonadepten zetten zich schrap voor Diamond en Pearl, twee Nintendo DS-spellen die 107 gloednieuwe figuurtje op de wereld loslaten. Met de vierde generatie erbij staat de Pokételler op 493 Pocket Monsters.


2010

Ook in het nieuwe decennium blijven de Pokémon maar komen. Nintendo DS-eigenaars kunnen met Black en White kennismaken met 156 nieuwe soorten. Het hoogste aantal sinds de originele generatie.


2013

Pokémon X en Pokémon Y belanden in de winkelrekken voor de Nintendo 3DS. De games bestaan volledig uit 3D-animatie en tellen 72 nog nooit eerder vertoonde Pokémon.


2016

Tijd voor de zevende generatie Pokémon. Met de Nintendo 3DS-spellen Sun en Moon worden er 88 nieuwe figuren toegevoegd aan de ellenlange Pokémonlijst. Er zijn nu in totaal 807 verschillende Pokémon.


2019

24 jaar na de start van de franchise is het eindelijk tijd voor de eerste live-actionfilm moet Pokémon in de hoofdrollen: Detective Pikachu. De Amerikaanse productie pakt uit met Ryan Reynolds als de stem van Pikachu en Justice Smith neemt de menselijke hoofdrol voor zijn rekening.

Er staan dit jaar ook 2 nieuwe games op de planning: Pokémon Sword en Shield. De spellen worden in het najaar op de fans losgelaten.