http://wordpress.cinemapp.com/wp-content/uploads/2019/05/Sorry-to-Bother-You-2.jpg

Sorry to Bother You: donkere scifi komedie

Bij ons worden Mohammed en Ali op een helpdesk herdoopt tot Ben en Matthias om het vertrouwen van de klant niet verliezen. In de Verenigde Staten worden zwarten dan weer aangemoedigd om hun ‘witte stem’ te gebruiken. Het is slechts één van de rake observaties in de donkere scifi komedie Sorry To Bother You.

Cassius Green (vertolkt door LaKeith Stanfield en uitgesproken als ‘Cash is Green’) is wat men een slacker noemt: een nietsnut die nog in de garage van zijn nonkel woont en een job telkens maar enkele dagen volhoudt. Dit tot groot ongenoegen van zijn vriendin, de kunstenares Detroit (Tessa Thompson). Een nieuwe carrière als telemarketeer is dan ook Green’s laatste kans om zijn relatie nog te redden. Eenvoudiger gezegd dan gedaan. Althans tot hij een geweldige tip krijgt van de geroutineerde Langston (Danny Glover): ‘Use your white voice’. Plots loopt alles op wieltjes en vervoegt Green het selecte clubje ‘power callers’. Het lidmaatschap biedt hem meteen ook een blik op de duistere achterkant van de multinational … .

Sorry to Bother You, de debuutfilm van de 48-jarige Boots Riley, deed het in de V.S. niet slecht aan de kassa’s en groeide uit tot een bescheiden hit. Terecht als je het ons vraagt. Ook al vertoont de film zeker gebreken zoals de te lange speelduur en de wisselende tempoversnellingen, toch halen de pluspunten de bovenhand. Zo is Sorry to Bother You visueel rijk en inventief. Wanneer Green bijvoorbeeld een klant belt, teleporteert zijn desk naar de huiskamer van de bestemmeling en is de barrière tussen beiden meteen doorbroken.

Riley mag voor zijn eersteling meteen op een mooie en op uitstekend niveau acterende cast rekenen. Stanfield (Get Out) en Thompson (Thor: Ragnarok) laten in de hoofdrollen geen steken vallen. Maar ook de bijrollen van o.a. Steven Yeun (The Walking Dead) als Green’s werkmakker Squeeze en Armie Hammer als de C.E.O. van dienst zijn het bekijken waard.

Inhoudelijk stelt de film evenmin teleur. De meeste grappen treffen raak en zijn tegelijkertijd gelaagd. Ze handelen niet enkel over de positie van de zwarte medemens in de huidige Amerikaanse samenleving, maar gaan ook over de heersende bedrijfscultuur. De race naar de bodem door moderne vormen van slavernij op poten te zetten en door stakingen te onderdrukken. Flarden van Spike Lee of Ken Loach dus, maar dan in een dystopisch en futuristisch jasje. Sorry to Bother You is zeker geen perfecte film, maar wel een veelbelovend debuut. Wij kijken alvast uit naar wat Riley ons in de toekomst nog te bieden heeft.

Raf Geusens

Deze Vlaamse ambtenaar en quizmaster bij gent-quizt.be is van alle filmmarkten thuis, maar focust zich bij Cinemapp voornamelijk op het horrorgenre en het functioneel naakt. Je moet er wat voor over hebben hé. :-) De kans is ook behoorlijk groot dat je hem tegen het lijf loopt op een filmfestival in eigen land.