http://wordpress.cinemapp.com/wp-content/uploads/2019/02/EkVjLkT5suA2qaLwVTW5Mi.jpg

10 weetjes uit de rijke Oscargeschiedenis

Zondag staat de hoogmis van de filmliefhebber weer op het programma: de uitreiking van de Academy Awards, beter gekend als de Oscars. Om jullie op te warmen schotelen wij alvast 10 leuke feiten uit de rijke geschiedenis van de Oscars voor. Ideaal om mee uit te pakken tijdens één van de vele reclamebreaks.

Presenteren in bloot onderlijf

Als het aan ons lag mocht Miles Morales (Spider-Man: Into the Spider-Verse) dit jaar de Oscars hosten. Hij heeft nog geen controversiële tweets op zijn naam staan en zou zo het tweede animatiefiguurtje zijn dat de show aan elkaar praat. Zijn voorganger Donald Duck deed in 1958 niet eens de moeite om een broek aan te trekken.

Een Oscar voor Oscar?

Oscar Hammerstein II is voorlopig de enige winnaar die zijn voornaam deelt met het fel begeerde beeldje. Zowel in 1941 (Lady Be Good) als 1945 (State Fair) schreef hij de beste song. Tellen we de namen van personages mee, dan maakt ook acteur Edmond O’Brien zijn opwachting.  Hij verzilverde in 1954 zijn nominatie voor zijn bijrol als Oscar Muldoon in The Barefoot Contessa.

Winst zonder nominatie

De grootste verrassing uit de Oscargeschiedenis is misschien wel de winst van Hal Mohr. Hij mocht in 1935 op het podium voor de cinemografie van A Midsummer Night’s Dream maar was helemaal niet genomineerd. De stemgerechtigden konden toen nog een persoon toevoegen via een zogenaamde ‘write-in vote’. Mohr’s naam verscheen op voldoende stembiljetten om de genomineerden te overtreffen. Zijn winst bekende ook meteen het einde van de ‘write-in vote’.

Hoofdrol of bijrol

Het zou niet enige keer zijn in de geschiedenis dat The Academy een regel aanpast na een opmerkelijke winst of nominatie. Zo maakte Barry Fitzgerald voor zijn prestatie in Going My Way (1944) kans op zowel beste mannelijke hoofdrol als bijrol. De stemgerechtigden konden toen nog zelf de categorie bepalen en schatten zijn bijdrage duidelijk verschillend in. Fitzgerald nam uiteindelijk de Oscar voor beste bijrol mee naar huis.

Academy says ‘no’

TRON mocht in 1982 niet meedingen naar de Oscar voor beste visuele effecten. The Academy oordeelde dat het inzetten van computers om effecten te genereren valsspelen was en trok een streep door de inzending. Tja, ‘The Times they are a changin’ zoals Oscarwinnaar Bob Dylan zong.

Winnaar Lamorrise verovert de wereld

De Oscars voor het beste scenario gaan bijna altijd naar een langspeelfilm. We tellen maar één uitzondering daarop: In 1957 won de Fransman Albert Lamorisse voor de kortfilm Le Ballon Rouge. Datzelfde jaar bracht Lamorrise ook het gezelschapspel La Conquête du Monde op markt. Een spel dat werd opgepikt door Parker Brothers en wij nog steeds kennen als Risk.

5 op 5 voor John Cazale

Acteur John Cazale kan je beschouwen als een geluksbrenger voor de regisseurs waarmee hij samenwerkte. Cazale stond slechts vijfmaal op een filmset en al deze films maakte nadien kans op de Oscar voor beste film. Je kan hem aan het werk zien in The Godfather (1972), The Conversation (1974), The Godfather: Part II (1974), Dog Day Afternoon (1975) en The Deer Hunter (1978). Helaas had hij zelf minder geluk en overleed hij al in 1978 aan de gevolgen van kanker.

Genie Robin Williams verknalt kans

Robin Williams was in 1992 in zijn sas als het blauwe genie uit Aladdin. Hij verknoeide in zijn enthousiasme zelfs de Oscarkansen van de scenaristen. Williams improviseerde volop en week zo sterk af van het scenario dat de film niet meer in aanmerking kwam voor beste script.

Oscar Love Curse

Academici nemen de Oscarwinnaars graag onder de loep. Zo concludeerde Organization Science dat er sprake is van een ‘Oscar love curse’. Het huwelijk of de relatie van winnende actrices loopt na hun zege vaak op de klippen. Al minstens 42 winnaressen werden het slachtoffer van deze vloek.

Oscarwinnaars leven langer

Gelukkig krijgen zij meer tijd om een nieuwe partner te zoeken. Een Oscar winnen blijkt namelijk goed te zijn voor de gezondheid. Volgens een studie van de universiteit van Toronto leven de laureaten gemiddeld 4 jaar langer dan hun genomineerde collega’s die achter het net vissen. Meerdere Oscars in de trofeeënkast zou zelfs goed zijn voor 6 jaar extra op de teller.

Raf Geusens

Deze Vlaamse ambtenaar en quizmaster bij gent-quizt.be is van alle filmmarkten thuis, maar focust zich bij Cinemapp voornamelijk op het horrorgenre en het functioneel naakt. Je moet er wat voor over hebben hé. :-) De kans is ook behoorlijk groot dat je hem tegen het lijf loopt op een filmfestival in eigen land.