http://wordpress.cinemapp.com/wp-content/uploads/2018/12/phantom-thread-daniel-day-lewis.jpg

#Cinewrapp2018: De 10 beste films van 2018 volgens Raf

Met Cinewrapp 2018 stellen we dé ultieme filmlijst van het afgelopen jaar samen. Hoe? Met de hulp van al onze lezers en gebruikers. Jij dus! En je kan er nog prachtige prijzen mee winnen ook! Terwijl je ondertussen naarstig door klikt naar deze actie (hierzo!), vroegen we de redactie van Cinemapp naar hun toplijst van het afgelopen jaar. Coming up next: Redacteur Raf Geusens

De top 10:

1. Phantom Thread

Ik heb behoorlijk getwijfeld over de definitieve volgorde van mijn top 3 maar uiteindelijk heeft Paul Thomas Andersons Phantom Thread de eerste plek veroverd. De film benadert de perfectie met uitstekend vertolkingen van Daniel Day-Lewis en ontdekking Vicky Krieps, een heerlijke soundtrack van Johnny Greenwood en schilderachtige beelden.

2. Burning

Ik zag dit jaar een 20-tal Zuid-Koreaanse films met het mysterieuze Burning als absolute uitschieter. Lee Chang-dong had voor mij de Gouden Palm mogen winnen met deze gestaag opgebouwde thriller die op subtiele wijze ook vele actuele thema’s aansnijdt.

3. Lady Bird

Ik heb een zwak voor coming-of-age films en Lady Bird is een topper in dat genre. Greta Gerwig capteerde de overgang van een eigenzinnige tiener naar een jongvolwassene op een warme wijze en toverde 94 minuten lang een smile op mijn gezicht.

4. Shoplifters

Met The Third Murder miste Hirokazu Kore-Eda wat mij betreft éénmalig de boot maar verder ben ik een groot fan van ‘s mans werk. In Shoplifters grijpt hij op overtuigende wijze terug naar zijn vertrouwde thema van de familiale waarden, al doet hij dat ditmaal in een gezin van kleine criminelen waarin liefde en vertrouwen primeren op bloedbanden.

5. The Florida Project

Van Kore-Eda naar Sean Baker is maar een kleine stap. De Amerikaan heeft het in kleurrijke The Florida Project ook over het gevecht tegen de armoede en hoe dit de kinderen treft. Het levert een pakkend portret op over de andere zijde van The American Dream.

6. Gräns

Eigenlijk begin je best met zo weinig mogelijk achtergrondinformatie aan dit ruwe sprookje over een vrouw met een apart uiterlijk en een sterke reukzin. Het zal je een apart en onvoorspelbaar genre-avontuur opleveren.

7. Call Me By Your Name

Een krachtige, zomerse en sexy weergave van de eerste liefde met ijzersterke acteerprestaties van Armie Hammer en vooral Timothée Chalamet. Een perzik eten zal nooit meer hetzelfde worden na deze film.

8. The Sisters Brothers

Een western maar vooral een verhaal over vriendschap doorspekt met zowel komedie als drama. Ik heb enorm genoten van Jacques Audiard’s eerste Engelstalige film en vooral van de voortreffelijke cast bestaande uit John C. Reilly, Joaquin Phoenix, Jake Gyllenhaal en Riz Ahmed.

9. Roma

Ik zag de film in ideale omstandigheden, in een perfect uitgeruste bioscoopzaal dus, maar juich het toch ook toe dat Netflix filmmakers zoals Alfonso Cuarón in staat stelt om een klein persoonlijk verhaal te verwezenlijken en op die manier een veel groter publiek te bereiken dan via het reguliere bioscoopcircuit.

10. Girl

Helaas uit de running voor de Oscars maar Lukas Dhonts Girl blijft een indrukwekkend debuut met een schitterende Victor Polster. De film vermijdt de gebruikelijke externe conflicten maar focust op de innerlijke strijd en verdient zo een plaats in mijn top 10.

Eervolle vermeldingen:

Anna’s War, A Quiet Place, Annihilation, BlacKkKlansman, Capharnaüm, Cold War, Dogman, First Man, The Guilty, Hereditary, L’Insulte, Isle of Dogs, Lean On Pete, Long Day’s Journey into Night, Love Simon, Mandy, Mission: Impossible – Fallout, Number 37, The Post, Satan’s Slaves, The Shape of Water, Shirkers, Spider-Man: Into the Spider-Verse, Suspiria, Utøya 22. juli, Widows, Wildlife

Al gezien en op mijn longlist voor 2019:

American Animals, Anna and the Apocalypse, Eight Grade, The Favourite, Madeline’s Madeline, Mid90s, Mirai, The Nightingale, The Old Man & The Gun, Support the Girls

Raf Geusens

Deze Vlaamse ambtenaar en quizmaster bij gent-quizt.be is van alle filmmarkten thuis, maar focust zich bij Cinemapp voornamelijk op het horrorgenre en het functioneel naakt. Je moet er wat voor over hebben hé. :-) De kans is ook behoorlijk groot dat je hem tegen het lijf loopt op een filmfestival in eigen land.