http://wordpress.cinemapp.com/wp-content/uploads/2019/08/hobbs.jpg

Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw – Doorzichtig vertier

Het is fascinerend om te zien hoe Hollywoodstudios tegenwoordig radeloze pogingen ondernemen om een tegengewicht te proberen bieden aan de overmacht van Disney en streaming. Zo tracht Universal elke dollar te persen uit de immens succesvolle Fast & Furious-franchise, met een semi-lollige maar vooral holle spin-off als recentste resultaat.

In de afgelopen twee Fast & Furious-films bleek dat Dwayne Johnson en Jason Statham wel een leuk duo vormen op het witte doek. Het zal dan ook geen moeilijke beslissing zijn geweest om een film rond hun personages, Luke Hobbs en Deckard Shaw, groen licht te geven. In hun eerste duo-avontuur mogen ze daarom de handen in elkaar slaan om de wereld te redden van een onverwoestbare Idris Elba, die als een Terminator-achtige figuur achter hen en één of ander virus aanzit.

Maar doet het verhaal er wel toe? Natuurlijk niet. Je gaat dit actiespektakel zien voor de chemie tussen de Samoaanse krachtpatser en de Britse kaalkop. De grootste fun-factor komt in de vorm van de twee spierbundels die elkaar steeds de huid vol schelden, grappige opmerkingen maken tijdens explosieve actiesequenties en elkaar de kop willen inslaan. We geven toe: dat tovert soms wel een glimlach op je tronie.

Maar die glimlach verdwijnt wanneer je merkt dat de film nooit echt de ambitie heeft om creatieve testosteroncinema te zijn. Iets wat je uiteindelijk wel verwacht van David Leitch, de regisseur van John Wick (2014) en Atomic Blonde (2017). Maar helaas. Hobbs & Shaw is het zoveelste actievehikel dat steunt op snel gemonteerde en lelijk vormgegeven knok-, schiet- en knalmomenten. Waarom eens geen Fast-film maken met de toewijding van een Mission: Impossible-prent? Of een die even ‘verfrissend’ is als Fast Five (2011)?

Dit is popcorncinema in hart en nieren, maar van een soort die je al ontelbare keren hebt gezien. Steak met frieten is lekker, maar als je het gerecht jarenlang op dezelfde manier geserveerd krijgt, word je dat toch een beetje beu, niet?