https://wordpress.cinemapp.com/wp-content/uploads/2018/10/Smurfen.jpg

Filmboek – The World of Smurfs

Een Smurfige verjaardag!

Je hebt het misschien al gehoord, maar De Smurfen bestaan dit jaar 60 jaar! De blauwe wezentjes zagen namelijk voor het eerst het licht als bijrollen in het stripalbum “De Fluit met Zes Smurfen” van Johan & Pirrewiet. Het was meteen een groot succes en ondertussen zijn er talloze films de revue gepasseerd (onder andere Smurfs: The Lost Village) en is er ook de expo in Tour & Taxis te Brussel. Wij van Cinemapp dragen ons steentje bij en bespreken Matt Murray’s The World of Smurfs.

Deze Amerikaan is namelijk één van de vele kinderen die indertijd aan de buis gekluisterd was bij de animatieserie rond De Smurfen (van origine van Amerikaanse makelij en bij ons jarenlang op Ketnet te zien) en jaren later is hij een zelfverklaarde Smurfologist geworden. Het boek doet exact wat de titel doet vermoeden, namelijk een blik werpen in de wereld van Peyo. Murray gaat dieper in op het leven van de tekenaar en medebedenker van de Smurfen, de geschiedenis van de kleine blauwe wezentjes en de bijhorende merchandise. Zo wordt er een beeld geschetst van onder andere de jeugd van Peyo en door welke verspreking De Smurfen zijn ontstaan.

Johan & Pirrewiet en de Smurfen in de gelijknamige verfilming van De Fluit met Zes Smurfen

Hoe Peyo zelf met de populariteit van zijn creatie omging zou een interessant stuk in het boek kunnen zijn, ware het niet dat de informatie die Murray opsomt nogal basisinformatie is. Althans toch voor iemand die reeds gekend is met het werk van Peyo, wat het geval zal zijn voor iedereen die dit koopt. Een kleine kanttekening daarbij is dat je als Belg misschien wel net iets makkelijker aan informatie geraakt dan een Amerikaan en dat dit vooral gericht is op een Engelstalige markt. Naarmate het boek vordert wordt de focus meer gelegd op merchandising en natuurlijk de live-action film die gelijktijdig (het boek dateert uit 2011) uitkwam, maar halverwege wordt er teveel aan bladvulling gedaan.

Een korte samenvatting van een aantal van de populaire Smurfen geven lijkt me informatie te zijn die iedereen wel weet en dan rest vooral nog de memorabilia. Het boek kent namelijk veel reproducties van allerlei interessant materiaal. Onder andere een aerial view van het Smurfendorp, een aantal tekeningen/sketches, stickers en bovendien veel foto’s van hoge kwaliteit. Interessant voor de liefhebber, maar had iets uitgebreider gemogen.