http://wordpress.cinemapp.com/wp-content/uploads/2019/01/viggo-mortensen-mahershala-ali-green-book-driver.jpg

GREEN BOOK: Het verhaal achter het groene boekje

De titel mag dan Green Book luiden, toch besteedt regisseur Peter Farrelly in zijn uitstekende film nauwelijks aandacht aan het boek. Meer zelfs, Tony Lip (Viggo Mortensen) en Don Shirley (Mahershala Ali) gooien het werk dat 30 jaar lang een houvast bood voor de reizende Afro-Amerikaan nonchalant op de passagierszetel. Wij duiken even in de geschiedenis van het boek waarvoor je tegenwoordig meer dan 20.000 dollar neertelt op een veiling.

De eerste editie van The Negro Motorist Green Book verscheen in 1936 en werd samengesteld door Victor Hugo Green. De man was helemaal geen schrijver of reiziger, maar een eenvoudige postbode die tijdens zijn rondes in New Jersey steeds meer verhalen opving van zwarte medemensen die geweigerd werden in een handelszaak. Een praktijk die in het door de Jim Crow-wetten sterk gesegregeerde Amerika en zeker in de zuidelijke staten destijds dagelijkse kost was. Tegelijkertijd merkte Green ook dat men elkaar tips gaf welke hotels, restaurants of benzinestations zwarte gezinnen wel welkom heetten. Hij besloot alles neer te pennen en een reisgids samenstellen.

Green stond er niet alleen voor. De info die hij zelf vergaarde reikte niet veel verder dan de staatsgrenzen van New Jersey, maar gelukkig kon hij een beroep doen op het uitgebreide netwerk van voornamelijke zwarte postbodes in de Verenigde Staten. In elke staat begonnen collega’s hun oren te spitsen en tips te vergaren. The Negro Motorist Green Book groeide zo al snel uit tot een uitgebreide gids en voltijdse taak voor Victor Green. Hij gaf zijn baan op en concentreerde zich 100% op het boek en het bijhorende reisbureau dat hij oprichtte.

Voor de verspreiding van het boek deed Green een beroep op kerken, thuisverkopers en … Standard Oil. Het latere Esso zag in de verkoop van het Green Book het perfecte middel om zwarte klanten te lokken en aan het merk te binden. Hun tagline “Go further with less anxiety” werd al snel de waarheid. De Zwarte Amerikanen begonnen meer en verder te reizen, wel steeds met het boek veilig opgeborgen in hun handschoenenkastje of onder de passagierszetel.

Pas begin jaren 60 begon door de successen van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging de populariteit van het boek af te nemen. In 1966, twee jaar na het verschijnen van de Civil Rights Act, verscheen de laatste editie. Het herdoopte Traveler’s Green Book: International Edition mikte niet langer enkel op de zwarte Amerikaan maar op de reiziger in het algemeen. Een waterskiënde blondine sierde zelfs de laatste cover.

Raf Geusens

Deze Vlaamse ambtenaar en quizmaster bij gent-quizt.be is van alle filmmarkten thuis, maar focust zich bij Cinemapp voornamelijk op het horrorgenre en het functioneel naakt. Je moet er wat voor over hebben hé. :-) De kans is ook behoorlijk groot dat je hem tegen het lijf loopt op een filmfestival in eigen land.