http://wordpress.cinemapp.com/wp-content/uploads/2019/02/albert-finney-e1549725429125.jpg

RIP Albert Finney: 5 films die je moet gezien hebben

Op vrijdag 8 februari overleed de Britse topacteur Albert Finney. De 82-jarige klasbak draaide al meer dan 50 jaar mee en acteerde een knap oeuvre bij elkaar. Hier alvast vijf Finney-films die je volgens ons moet gezien hebben.

Saturday Night and Sunday Morning (1960)

Net zoals in Frankrijk onderging cinema in Groot-Brittannië een heuse transformatie tijdens de sixties. Filmmakers kozen er plots voor om sociaal realistische drama’s te maken en om verhalen te vertellen over de ontevreden jeugd. Een van de films die die filmstroming typeert is Saturday Night and Sunday Morning, met een jonge Albert Finney als rebelse fabrieksarbeider die relaties heeft met twee vrouwen. De acteur werd dankzij de film een van de belangrijkste gezichten van een nieuwe generatie.

Two For The Road (1967)

Singin’ in the Rain-regisseur Stanley Donen gaf Finney met Two For the Road een kans om te schitteren naast Hollywoodster Audrey Hepburn. Samen vertolken ze een getrouwd koppel wiens huwelijk tijdens een roadtrip heel wat barsten begint te vertonen. De chemie tussen de twee is onweerstaanbaar.

The Dresser (1983)

Finney was af en toe ook een acteur die graag de grenzen van zijn vak opzocht. In The Dresser dartelt hij gezwind over die grenzen als een Shakespeareaanse acteur die steeds minder vat heeft op de scheidslijn tussen de realiteit en de personages die hij op de planken vertolkt. Finney is een verbluffende natuurkracht in deze prent en vormt een heerlijk duo met generatiegenoot Tom Courtenay.

Miller’s Crossing (1990)

Een intimiderende gangster spelen in een film van Joel en Ethan Coen? Ook dat was geen probleem voor de Brit. Geloof ons, je hebt nog nooit iemand zo vastberaden en stijlvol met een Tommygun zien knallen dan Albert Finney in Miller’s Crossing.

Big Fish (2003)

In deze moderne klassieker van Tim Burton toont Finney aan dat hij ook moeiteloos je gevoelige snaar kan bespelen. Hij haalt zijn meest breekbare zelf naar boven om een stervende man die een wonderlijk leven achter de rug heeft gestalte te geven. Wees maar zeker dat dat filmmomenten oplevert die je een trillende onderlip bezorgen.

 

Ook zeker een kijkje waard: Tom Jones (1963), Scrooge (1970), Murder on the Orient Express (1974), Shoot the Moon (1982), Under The Volcano (1984), Erin Brockovich (2000), Before The Devil Knows Your Dead (2007), Skyfall (2012).