http://wordpress.cinemapp.com/wp-content/uploads/2019/04/endgame-1.jpg

The Infinity Saga: alle 22 Marvelfilms in een lijstje gegoten!

Nu er met Avengers: Endgame een einde is gekomen aan Marvels Infinity Saga vond ondergetekende het eens tijd om alle 22 Marvelfilms in een ranking te gieten. Het Marvel Cinematic Universe (MCU): we tellen af van het slechtste naar het beste.

22. Thor: The Dark World

Marvels ideale slaapmiddel komt in de vorm van de dondergod die het opneemt tegen een bende kwaadaardige elven. Een film die je even snel vergeet als je eerste drie Tinderdates.

21. The Incredible Hulk

Je zou bijna vergeten dat Edward Norton ooit deel uitmaakte van het MCU. Het huwelijk tussen de method actor en Marvel duurde niet lang. Productieperikelen wierpen een schaduw over de prent en leverden een van de minst memorabele films uit de filmreeks op.

20. Iron Man 2

Aah, waar is de tijd waarin Hollywood even probeerde om na The Wrestler (2009) Mickey Rourke terug aan een carrière te helpen? In het vervolg op Marvels eerste MCU-prent maakt hij maar weinig indruk als schurk Whiplash en slaagt hij er niet in om deze dodelijk saaie prent tot leven te wekken.

19. Thor

De Britse regisseur Kenneth Branagh probeerde met het eerste avontuur van Thor het Marveluniversum een Shakespeare-injectie te geven. Een interessante oefening, maar niet de film die de blonde held de identiteit gaf die hij verdiende.

18. Captain Marvel

Een film met immens veel goede bedoelingen. Helaas voelt de eerste prent van het MCU met een vrouwelijke heldin in de hoofdrol van begin tot einde aan als haastwerk. Een inspirerend personage verdrinkt in karakterloze actie, een stuntelig scenario en de zwakste pogingen tot humor in The Infinity Saga.

17. Iron Man 3

Een film die wordt gekenmerkt door een clevere twist en de opvallende touch van Lethal Weapon-brein Shane Black. Het hoogtepunt is een opwindende vliegtuigscène, maar de centrale schurk vormt toch een struikelblok.

16. Avengers: Age of Ultron

Een film die helaas de hoge verwachtingen na de eerste belevenissen van The Avengers niet kon inlossen. James Spader amuseert zich als een moorddadige robot, maar hij evenaart nooit de charmes van Tom Hiddlestons Loki. Gekibbel tussen Marvel en Joss Whedon deed deze film waarschijnlijk ook geen goed.

15. Guardians of The Galaxy Vol. 2

Veel Marvelfilms staan of vallen met de kwaliteit van de slechterik. Hoe graag we Kurt Russell ook bezig zien, het vader-zoonverhaaltje dat de film voortstuwt, doet tekort. De soundtrack zit natuurlijk wel snor.

14. Ant-Man & The Wasp

Het leuke aan de Ant-Man-films is dat ze weinig ambitie aan de dag leggen. Meer dan leuke actiekomedies willen deze films niet zijn. Zo ook deze sequel, die op een ludieke, maar nooit op een memorabele manier leentjebuur speelt bij scifi-flms uit de jaren 50 en 60.

13. Ant-Man

Met Scott Lang (Paul Rudd) maakten we kennis met een van de aangenaamste figuren uit het Marvel Cinematic Universe. Het verhaal stelt op zich niet veel voor en meer dan een Marveltussendoortje is dit niet, maar de afwezige druk om iets bij te dragen aan het groter geheel maakt dit nog wel een genietbaar kleinood.

12. Black Panther

Een film die vooral noemenswaardig is dankzij het knappe productiedesign, de muziek, de charismatische cast en de culturele impact. Als blockbuster gaat deze Marveltelg helaas gebukt onder formulewerk en vaak teleurstellende actiesequenties.

11. Captain America: The First Avenger

De eerste kennismaking met de eerste Avenger is een entertainend eerbetoon aan kitscherige vintage-avonturen uit de eerste helft van de 20e eeuw. Chris Evans bleek de perfecte man om de idealistische, all American hero te vertolken.

10. Captain America: Civil War

Wat een heus filmevenement moest worden, mondde uit in een teleurstelling. De grote strijd tussen Iron Man en Captain America mist een dramatische inzet die je meesleept, met als resultaat een film die uiteindelijk opvallend hol aanvoelt. Maar ja, je favoriete helden zien knokken is leuk natuurlijk.

9. Doctor Strange

Met Strange is Tony Stark niet meer de enige arrogante vent in het MCU. Benedict Cumberbatch lijkt zich te amuseren als de toverende chirurg en regisseur Scott Derrickson gaat creatief te werk met trippy hersenspinsels van Marvellegende Steve Ditko.

8. Avengers: Infinity War

De aftrap van de epische strijd met de intergalactische snoodaard Thanos. Eindelijk een schurk die het The Avengers oprecht moeilijk maakt en die ervoor zorgt dat je als kijker meeleeft met de helden. Een gedurfde evenwichtsoefening die erin slaagt om tientallen personages in een film te proppen, ook al schiet het scenario soms alle kanten uit.

7. Iron Man

De eerste stapjes van het Marvel Cinematic Universe. Robert Downey Jr. bleek de ideale keuze als de eigenwijze en narcistische wapenhandelaar Tony Stark, die een nieuwe roeping vindt als Iron Man. Een kersvers hoofdstuk in het superheldengenre, ook al bevat de film een heel luie derde akte.

6. Thor: Ragnarok

Laat het aan grapjas Taika Waititi over om de perfecte Thor-film te maken en het personage heruit te vinden als een hilarische loebas die geflipte ruimteavonturen beleeft. Een actiekomedie die het kleurenpalet van een comic mooi naar het witte doek vertaalt en je trakteert op een grand cru aan Marvelhumor.

5. Guardians of The Galaxy

Eerlijk is eerlijk: regisseurs slagen er niet vaak in om hun stempel te drukken op de Marvelformule. Enter James Gunn, een horrorregisseur die lekker zijn eigen ding deed met een onbekende bende ruimtemalloten en zo een van de leukste en charmantste toevoegingen aan het MCU uit zijn mouw toverde.

4. Spider-Man: Homecoming

Na een mislukte rebootpoging bij Sony maakte Spidey met deze film eindelijk zijn opwachting in de wereld van Iron Man en co. Homecoming is een Marvelprent in het geslaagde jasje van een tienerkomedie. Michael Keaton blinkt uit als Vulture en de diverse cast doet de setting uiterst modern aanvoelen.

3. Captain America: The Winter Soldier

Dat dit de Marvelversie van een paranoiathriller uit de jaren 70 is, is misschien wat overdreven, maat dit blijft wel een onderhoudende actieprent waarin Chris Evans zijn personage kneedde tot zijn ultieme vorm. Maar zoals in zoveel films van de stripgigant stelt ook hier het einde teleur.

2. Avengers: Endgame

Een waanzinnige dankbetuiging aan de fans die de belevenissen van al de MCU-helden gedurende 11 jaar op de voet hebben gevolgd. Onderhoudender dan Infinity War en emotioneler en gekker dan alle films die aan dit sluitstuk van The Infinity Saga vooraf gingen. Bombastisch popcornplezier.

1. The Avengers

Geen perfecte film, maar wel het vehikel dat aantoonde wat een Marvelfilm moet en kan zijn. Regisseur Joss Whedon begreep hoe hij de chemie tussen de verschillende acteurs moest uitspelen, hoe hij de kwaliteiten van de verschillende personages met elkaar moest combineren en hoe hij een zinderende finale in beeld moest brengen. Dit blijft de blauwdruk voor een geslaagde MCU-film en is daarom de beste Marvelfilm tot op heden.