Jackie Chan, Pierce Brosnan en de IRA

Begin februari 2017 werd Londen opgeschrikt door een nieuwe terroristische aanslag. Een dubbeldekker bus ontplofte op enkele meters van het Britse parlement en er ontstond de nodige chaos, al bleek het uiteindelijk om een filmscène te gaan. De schuldigen waren Martin Campbell en zijn crew die volop The Foreigner waren aan het opnemen: een politieke thriller rond de gevolgen van een bomaanslag.

Deze keer gaat het om de IRA (Irish Republican Army) en die zijn altijd al een dankbaar onderwerp geweest voor Hollywood om een film rond te maken. Zo werd In 1997 The Jackal uitgebracht met Richard Gere en Bruce Willis in de hoofdrol (welke eigenlijk een losse remake was van The Day of the Jackal, hoewel die op zich niets met de IRA had te maken) en sinds kort is er dus The Foreigner. Een film waar een vader de wanhoop nabij is wanneer hij zijn dochter verliest en vastbesloten is om de daders te laten boeten. Klinkt als een grootschalige actiefilm, maar The Foreigner is dat niet. Hoewel Campbell wel wat actie laat zien, concentreert hij zich toch vooral op de spanningen tussen Ierland en Groot-Brittannië.

Een interessant plot in ieder geval en eentje dat in de eerste plaats ook gebaseerd op waargebeurde feiten, al wordt er naar goede gewoonte wel een loopje met de werkelijkheid genomen. Iets wat voor een groot stuk te wijten is aan de strakke regie van Campbell die hiermee de ietwat matige nasmaak van zijn vorige film, DC’s The Green Lantern, volledig weet kwijt te geraken. Alleen een beetje jammer dat de regisseur hier en daar misschien net iets te voorspelbaar uit de hoek komt. De film bevat een aantal twists die niet echt als een verrassing uit de lucht komen gevallen. Dat neemt echter niet weg dat The Foreigner één van die zeldzame films is die politiek en actie perfect met elkaar weet te versmelten.

Recensie The Foreigner

Jackie Chan in volle Rambo-modus

Het is echter Jackie Chan die hier voor een groot stuk de film naar zich toe weet te trekken. Wie hem in een komische rol verwacht komt bedrogen uit, al zijn er best nog wel een handvol grappige momentjes, maar knokken kan hij blijkbaar nog steeds als de beste. Hij is trouwens mede-producent van The Foreigner, maar het is te hopen dat hij in de toekomst nog van dit soort projectjes gaat uitkiezen. Idealiter zou hij eindelijk eens een rolletje in een eventuele nieuwe Expendables film mogen verzilveren. Zijn oeuvre bevat genoeg films die dat rechtvaardigen en met zijn rol van Quan laat hij zien dat hij met zijn 63 jaar een oude rot is die met veel gemak nog om zich heen kan schoppen/kloppen.

Campbell is natuurlijk het meest bekend van zijn twee James Bond films (GoldenEye en Casino Royale) en met The Foreigner wordt hij met één van die Bond-acteurs herenigt. Het gaat natuurlijk om Pierce Brosnan en dat is zo’n acteur die met de loop der jaren beter en beter lijkt te worden. Hij is dan ook perfect geknipt voor de rol van ex-IRA lid die het tot politieker heeft gemaakt en in die mate zelfs dat hij de ietwat meer cliché scènes toch nog tot een goed einde weet te brengen. Let vooral ook nog op de de erg treffende gelijkenis die Brosnan heeft met Gerry Adams, de man op wie Liam Hennessy is gebaseerd. Het zou zomaar zijn dubbelganger kunnen zijn.

Misschien wel één van de beste rollen van Chan, al is The Shinjuku Incident misschien nog een net iets betere dramatische rol van hem. In ieder geval is The Foreigner nog op de valreep één van de meest interessante films van het afgelopen filmjaar. Fijn dat Campbell terug van weggeweest is, hopelijk laat hij deze keer niet meer zoveel tijd tussen de projecten.