Red Sparrow is eigenlijk Black Widow?

In Red Sparrow volgen we de lotgevallen van een Russische ballerina die tegen wil en dank wordt ingelijfd in een school waar ze wordt opgeleid tot een spionne. Klinkt bekend? Dat kan wel omdat dat eigenlijk hetzelfde uitgangspunt is dat werd gebruikt om in de Marvel comics de origine van Black Widow uit de doeken te doen. De trailer versterkte dat vermoeden en er is maar één manier om na te gaan of dat klopt: de film bekijken op VOD, UHD, Blu-ray of DVD!

Het eindresultaat ligt inderdaad redelijk dicht bij elkaar, maar gelukkig slagen Francis Lawrence en Jennifer Lawrence (ze zijn geen familie van elkaar trouwens, al is het na de drie laatste Hunger Games films al wel de vierde keer dat ze met elkaar samenwerken) er toch in om hier een film met zijn eigen stijl van te maken. Het begin is het taaiste stuk omdat de cast – bestaande uit acteurs uit Amerika, Groot-Brittannië, België, Nederland, Duitsland en Oekraïne – opeens Engels met een dik Russisch accent begint te spreken en dat oogt nogal onwennig. Na een tijd valt het niet meer zo op en komt iedereen er verbazingwekkend genoeg goed mee weg.

Hier en daar eens een klein slippertje (Lawrence roept op een bepaald moment een moddervette Amerikaanse ‘Fuck you’ naar iemand) maar het blijft allemaal geloofwaardig overkomen. Ook aangenaam verrast door het plot trouwens, want met een speelduur van bijna 2.5 uur is dit een lange zit te noemen. De film blijft dankzij een verrassende verhaallijn echter over de gehele lijn boeien en in combinatie met een sterke soundtrack zitten hier een aantal memorabele scènes in. Wel een film die niet altijd voor de teergevoelige zieltjes onder ons is, Red Sparrow haalt alles uit de kast om zijn 16+ rating te verdedigen.

Recensie Red Sparrow
Matthias Schoenaerts (Vonya)

Het interessante aan Red Sparrow is ook dat er namelijk nergens uitgegaan wordt van het romantische leven van een spion. Er is uiteraard aantrekkingskracht tussen Dominika en Nathaniel Nash, de man die ze moet verleiden en die wordt gespeeld door Joel Edgerton, maar dat is niet de prioriteit in het verhaal. Tegelijkertijd is de film brutaal en wordt het – zowel vrouwelijk alsook mannelijk – naakt niet geschuwd. Het is bovendien een ietwat atypische rol voor Lawrence die als Dominika heel wat kwetsbaarder oogt dan bijvoorbeeld haar rol in The Hunger Games saga. Het blijft een actrice die een goede range aan verschillende personages in de vingers heeft zitten.

Degelijke rol ook voor Matthias Schoenaerts die als oom Vanya verantwoordelijk is voor de neerwaartse spiraal waar Dominika in terecht komt. Toevallig genoeg niet de laatste keer in 2018 dat onze landgenoot een Rus gaat spelen, want ook de opnames van Kursk zijn volop aan de gang. Verder zijn er nog geslaagde bijrollen van onder andere Charlotte Rampling en Jeremy Irons, maar het neemt niet weg dat Red Sparrow een film met fouten is. Wel het gebruik van sociale media vermelden en ondertussen vertrouwelijke data verspreidden op diskettes? Dat valt toch moeilijk te rijmen met elkaar..

In ieder geval een staalharde spionnenfilm die niet te vergelijken valt met pakweg een James Bond of Jason Bourne. Of iedereen hier klaar voor is? Ik vrees ervoor, maar ondergetekende heeft er in ieder geval van genoten. Schrijver Jason Matthews bracht een paar weken geleden het derde deel van zijn Red Sparrow reeks uit. Het is nog niet bekend of Palace of Treason en The Kremlin’s Candidate ook nog verfilmd gaan worden.