zwart-witte regenboog van puur filmenthousiasme

Waait er een nieuwe wind door de Vlaamse film? Misschien! Een frisse, jeugdige wind, dan wel. Eerder dit jaar pompte Patser alvast een nodige dosis adrenaline en energie in de vaderlandse cinema. En nu, een kleine maand later, zijn daar enkele sympathieke Antwerpse dames die samen met debuterend regisseur Bert Scholiers de schattigste, inventiefste en vrolijkste Vlaamse film in tijden in elkaar hebben gebokst.

De titel geeft alvast weg wat je mag verwachten. Evelien Bosmans en Daphne Wellens spelen de titelpersonages, die besluiten om een stapje te zetten in het Antwerpse nachtleven. Tijdens hun jacht op mannenharten, een goed gevuld glas of gewoon een goed gesprek doen ze een beroep op een bijzonder hulpmiddel: een ‘magische’ pil die hen de gekste nacht ooit bezorgd.
Eens Charlie en Hannah de pil naar binnen hebben gespeeld, ontspint er zich een opeenvolging van surrealistische tot magisch-realistische droom- en fantasiesequenties die geen seconde vervelen. Sterker nog, door de korte speelduur valt de film geen moment stil en blijf je elke minuut verwonderd en met de glimlach naar het witte doek staren. Wat er zich op het scherm afspeelt houdt niet altijd veel steek, maar het charmeert eindeloos.

Recensie Charlie en Hannah Gaan Uit

Charlie en Hannah gaan uit komt als Vlaams filmcuriosum zeer origineel uit de hoek. Zoiets als dit hebben we van eigen bodem nog maar zelden gezien. Maar de film heeft ook zijn duidelijke inspiratiebronnen. Je zou denken dat een funky filmmix van Woody Allen, Jean Cocteau, David Lynch, Dario Argento en zelfs Don Hertzfeldt een gedrocht van jewelste oplevert, maar toch komen Scholiers en co. er mee weg. Opmerkelijk!

Naast fijn cinemavertier is Charlie en Hannah gaan uit ook een geslaagd millennialportret. Scholiers en zijn actrices weten wat de huidige Vlaamse twentysomethings bezighoudt. Dat mondt uit in een heleboel ludieke observaties en hilarische momenten. Hun zoektocht naar liefde is vervuld van onzekerheden, twijfels, stommiteiten en de onnozelste smalltalk. Voor vele jongeren zal dit de film een herkenbare factor meegeven. En ook een boodschap: het is oké om te zoeken en te twijfelen, jongens en meisjes. Zolang het maar plezant blijft.

Onze boodschap? Geef dit toppertje een kans en rep je zo snel mogelijk naar je dichtsbijzijnde filmboer voor deze zwart-witte regenboog van puur filmenthousiasme.